Читај ми!

Успешно прво тестирање авионског мотора на водоник

„Ролс-Ројс“ и „Изи џет“ удружили су снаге како би тестирали да ли би авиони на водоник једног дана могли да протерају загађење из авијације.

Британски произвођач луксузних возила и мотора „Ролс-Ројс“ и европски авио-превозник „Изи џет“ објавили су да су успешно тестирали млазни мотор на водоник – технологију за коју се компаније надају да би могла да помогне у уклањању емисије гасова стаклене баште из авијације.

Тест спроведен на земљи означава „прву светску вожњу модерног авио-мотора на водоник“, наводи се у саопштењу „Ролс-Ројса“.

Ваздухопловство се сматра једном од најтежих индустрија за смањење загађења јер је много теже направити електричне авионе него електрична возила. Батерије које се пуне обновљивом соларном енергијом и енергијом ветра су и даље превише гломазне за дуге летове.

Дакле, авио-компаније и произвођачи авиона раде на развоју авиона који могу да користе чистија горива попут водоника, који при сагоревању производи водену пару уместо угљен-диоксида.

За тестирање на земљи, спроведено у Великој Британији, две компаније користиле су конвертовани авионски мотор "Rolls-Royce AE 2100-A". Европски центар за енергију добијену из мора (European Marine Energy Centre) произвео је гориво за тест на Оркнејским острвим. Будући да је потребан водоник направљен коришћењем енергије ветра и плиме, назива се зелени водоник.

И „Ролс-Ројс“ и „Изи џет“ преузели су обавезу да као компаније смање своје емисије гасова са ефектом стаклене баште и због тога истражују начине да искористе еколошки водоник како би постигли климатске циљеве.

Међутим, за сада, зеленог водоника нема много и изузетно је скуп за производњу. Неке владе, укључујући Бајденову администрацију, почеле су да улажу велика средства у производњу већих количина.

Док се зелени водоник производи из обновљивих извора енергије, у производњи водоника и даље се махом користи гас.

То је проблематично када је у питању дефинисање водоника као чистог горива – оно је заиста чисто колико и извор енергије који се користи за његову производњу. Ако се гас користи за производњу водоника, током процеса долази до емисије угљен-диоксида који греје планету.

„Ролс-Ројс“, водећи снабдевач комерцијалне авијације моторима, има више од 400 авио-компанија међу својим купцима.

Најмање још два купаца – „Боинг" и „Ербас" – такође истражују водоник као чисто гориво за ваздухопловство.

Овај, први земаљски тест може се гледати као успех, али ипак има још толико тога што треба да се уради пре него што стигнемо до редовних летова на водоник.

„Ролс-Ројс“ и „Изи џет“ планирају још тестирања на земљи пре него што пређу у фазу тест летова, наводи се у саопштењу „Ролс-Ројса“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво