Читај ми!

Алис, путнички авион на електрични погон, обавио пробни лет

Прототип путничког авиона на електрични погон, названог „Алис“, обавио је први пробни лет и тиме остварио значајан успех у настојањима да се ваздушни саобраћај ослободи емисије угљен-диоксида.

Од авиона „Алис“ који је обавио пробни лет користећи искључиво електични погон у држави Вашингтон, до електричних хидроавиона који клизе изнад вода Бостона, или авиона на бетерије који круже по небу Италије – у току је глобална трка у развоју авиона на електрични погон.

Америчка авио компанија "Eviation Aircraft" дебитовала је са својим потпуно електричним авионом. Реч је о малом путничком авиону за девет путника који је полетео са аеродрома у Вашингтону.

„Алис“ је напреднија од већине електричних авиона који су у развоју и можда ће бити „први потпуно нов и потпуно електрични комерцијални авиона“.

Пробни лет је трајао само осам минута, а авион је достигао висину од хиљаду метара и брзину од преко 200 километара на сат.

Лет је обављен како би се прикупили додатни подаци шта би требало побољшати у погледу дизајна авиона, јер ће инжењери морати још много да раде на његовом усавршавању пре него што прими прве путнике.

Планира се производња три модела – путничког за девет путника, луксузног за шест особа и теретна верзија.

Ваздушни саобраћај учествује са 2,8 одсто у глобалној емисији угљен-диоксида. Још више забрињава податак што емисија у авиосаобраћају расте два одсто годишње од почетка века и могла би до 2050. да достигне петину укупне емисије.

Како се глобална економија полако, али сигурно, пребацује на модел са нижим емисијама угљеника, сектор ваздухопловства заостаје. Око 200 компанија се бави радом на летелицама које ће се покретати на електрични погон, укључујући „Сименс“, „Ербас“ и „Ролс-Ројс“.
„Јунајтед ерлајнс“ планира да до 2026. године електрични авиони буду у употреби.

Један од највећих изазова свакако је технологија батерија. Батерије могу напајати авион обновљивом енергијом уместо конвенционалном, али батерије су веома тешке тако да се и ефикасност смањује. Осим тога, батерије немају довољно енергије за дуже летове, а постоји и забринутост за безбедност, јер се литијум-јонске батерије могу неконтролисано да се загреју и запале.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво