Читај ми!

Машински факултет добио најсавременији индустријски три-де штампач

Однедавно се, један од најмодернијих индустријских три-де штампача, изузетних карактеристика, налази и на Машинском факултету у Београду.

Најмодернији индустријски три-де штампач инсталиран је на Катедри за производно машинство Машинског факултета у Београду. Штампач те врсте јединствен је у нашој земљи и омогућиће функционалније и практично образовање будућих машинских инжењера.

„Ова генерација три-де штампача доноси предност која се огледа да се ради о индустријком штампачу, што у ствари представља штампач за обраду великих делова, односно за формирање делова већих габарита“, објашњава проф. др Михајло Поповић са Машинског факултета у Београду.

Штампач има изузетно велику запремину радног простора, што омогућава израду делова великог формата у једном комаду и то до димензија метар и 10 пута метар и 10 пута 0,8 метара.

„Ова технологија је технологија депоновања растопљеног материјала. Материјал се депонује на основу рада софтвера који врши исецање једног таквог објекта који формирамо, а обрада, односно формирање дела се фрши слој по слој, и то је основа свих технологија које зовемо адитивне технологије“, додаје професор Поповић.

Три-де штампа представља будућност у многим гранама индустрије – машинској, грађевинској, фармацеутској. Успешно се примењује и у медицини.

„Имамо чак и покушаје да се прави ткиво три-де штампом. Међутим класичнија варијанта примене је израда различитих протеза, иплантата. Чак се користе и у фармацеутској индустрији“, напомиње проф. др Бојан Бабић, шеф Катедре за производно машинство Машинског факултета.

Очекује се да ће три-де штампа у догледној будућности потиснути и обраду резања која је данас доминантна врста обраде метала.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво