Читај ми!

Архив РТС-а чува 250.000 сати драгоценог материјала

Како су звучали краљеви, на који начин се понашали председници, који голови су обележили историју спорта? Ништа од овога не бисмо знали да Јавни телевизијски сервиси на чувају важне снимке. Око 250 хиљада сати таквог драгоценог материјала сачувао је РТС. Већина је и дигитализована, а ускоро ће почети размена архиве са осталим Јавним сервисима у региону.

Снимци су део богате архиве РТС-а која чува око 250 хиљада сати драгоценог материјала. Сви важни догађаји, историјски датуми, велика спортска и музичка дешавања али и свакодневне приче малих, обичних људи налазе се овде.

„Наш архив има све, ту подразумевам готове емисије које су спремне за емитовање. Ту су и радни материјали, нелке тек снимљене репортаже", рекао је Зоран Табаковић, руководилац програмског архива РТС-а.

„За сваки Јавни сервис, архива није само право благо већ и нешто без чега не можете живети. Можете направити канал образовања или било чега другог, али то није у поптупности Јавни сервис ако нема архивског материјала. То је културо наслеђе друштва, нешто што баштинимо деценијама. Досадно је причати о прошлости а немати аутентичне снимке којима ћете то покрити", рекао је Кристоф Бауер Орф експерт за архивистику .

Око 95 одсто аудиовизуелних записа из наше архиве има и сачувану документацију. То су синопсиси, сценарија, кошуљице емисија. Све то помаже у дигитализацији, којом је РТС интензивније почео да се бави 2017. године. Будући да је материјал на различитим форматима трака, процес је веома комплексан.

„Филм се чисти, припрема, синхронизује, повезује у велику ролну, скенира. Код видео трака исто је важна припрема", истакао је Зоран Табаковић.

„Оно по чему смо јединствени као РТС, да све те програме које рестаурирамо, архивирамо, свакодневно емитујемо на нашим програмима", истакла је Невена Поповић,уредник Центра за дигитализацију РТС-а.

„Веома је интересантно на који начин РТС и даље истрајава у овом подухвату. То је велики пројекат који заправо нема краја. Будимо реални, не можемо да дигитализујемо 100 одсто материјала. Увек морамо да одлучујемо, бирамо, добављамо податке о томе шта чувати и на који начин", рекао је Кристоф Бауер Орф, експерт за архивистику .

Рестаурација је један од најскупљих и најсложенијих поступака на чему раде читави тимови врхунских стручњака.

РТС данас има 11 ТВ и 8 радијских канала, Интернет портал и ОТТ платформу која додатно подстиче гледаоце на интеракцију.

А сарадња је почела и на нивоу размене архивске грађе са осталим Јавним сервисима из региона. Дводневни семинар окупио је представнике медија из Западног Балкана.

„То је Регионална платформа која функционише на принципу размене архиве која сарађује са многима", истакла је Невена Поповић, уредник Центра за дигитализацију РТС.

„Биће то јако интресантно, ви делите заједничку историју, заједничку културу и такав материјал би требало да буде доступан свима. Ових дана смо са представницима Евроспке радио дифузне агенције, за почетак представили, прву верзију платформе за размену, која ће временом бити усавршена новим могућностима", истакао је Кристоф Бауер Орф експерт за архивистику.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво