Читај ми!

Какав је положај жена у српском стартап екосистему

Иницијатива „Дигитална Србија" објавила је извештај „Жене у српском стартап екосистему“, који даје преглед стартап екосистема кроз призму родне (не)равноправности, то јест налазе о броју и улози жена у српским стартап компанијама.

Извештај „Жене у српском стартап екосистему“ настао је као резултат дубље анализе резултата изложених у оквиру Стартап скенера 2022, а добијених кроз истраживање спроведено на узорку од 150 оснивача домаћих стартапа.

Значај овог документа је у сагледавању трендова и тенденција које постоје у екосистему. Са друге стране, извештај указује на кључне проблеме и недостатке екосистема, чије препознавање може олакшати и подстаћи креирање активности и пројеката за унапређење и решавање препознатих проблема.

„У Иницијативи 'Дигитална Србија', одлучили смо да кроз пројекат 'Предузми идеју', спроведемо дубљу анализу резултата добијених у оквиру Стартап скенер 2022 истраживања, а који се тичу односа полова у екосистему, како бисмо даљим активностима сви заједно допринели развоју и остварењу потенцијала које екосистем има. Студија Boston Consulting Group открила је да, ако жене и мушкарци учествују подједнако као предузетници, то би могло удвостручити глобалну економију са 2,5 билиона долара на пет билиона долара“, наглашава Бојана Томић-Бркушанин, директорка пројекта „Предузми идеју“.

Бројке су неспорне. Потреба за родном равноправношћу у иновативном подузетништву је очигледна и њено достизање ће омогућити да екосистем испуни свој прави потенцијал. Резултати овог истраживања дају одговоре на питања која се тичу, између осталог, и мотива, препрека, извора финансирања и будућих планова из угла оснивачица иновативних компанија у Србији.

Неки од главних налаза показују да су еколошки и друштвени циљеви важнији за жене осниваче него за мушкарце, као и да су жене више од мушкараца мотивисане друштвеним факторима када је у питању покретање стартапа. Такође, ово истраживање показује да су оснивачице стартапа високо образоване као и да је проценат доктора наука скоро дупло већи међу оснивачицама него међу оснивачима.

„Према проценту жена међу оснивачима стартапа, Србија је на нивоу светског просека и изнад просека Европске уније, док је према проценту само женских оснивачких тимова на нивоу просека ЕУ. Иако су ови подаци охрабрујући, не смеју да нас заварају, јер је ниво укључења жена у стартап свету, како глобално тако и код нас, далеко од оног какав би требало да буде“, додаје Бојана Томић-Бркушанин.

Разлике у броју и положају мушкараца и жена оснивача, недовољно опција за финансирање женских стартапа, као и мали удео жена у управљачким структурама стартап компанија и VC фондова представљају проблем на глобалном нивоу. Бројна међународна истраживања су показала да се оснивачице и женски стартап тимови суочавају с мањком финансијских средстава и предрасудама инвеститора.

Поред тога, мали проценат девојака и жена се одлучује да студира СТЕМ области (природне науке, технологија, инжењерство, математика), а још мањи за каријеру у ИТ сектору или стартап екосистему, областима које су окосница економије знања и кључни фактор развоја будућности савремених друштава.

Ова неповољна слика није последица мањка способности или талента девојчица, девојака и жена. Напротив, према глобалним показатељима оне остварују боље резултате на међународним тестирањима ученика у СТЕМ областима, а резултати пословања женских стартапа показују да се новац инвестиран у њихове тимове и компаније вишеструко враћа.

Један од циљева пројекта „Предузми идеју“ је да допринесе превазилажењу родне неравноправности и рушењу предрасуда и препрека које онемогућавају веће учешће и успех жена у иновативном технолошком предузетништву.

На основу дубље анализе резултата истраживања Стартап скенер 2022. из родне перспективе, одлучили смо да креирамо истраживање „Жене у српском стартап екосистему“, како бисмо поставили основу (baseline) да, заједно са заједницом, креирамо предлоге за унапређење положаја жена у српском стартап екосистему и да их удруженим снагама подржимо да постигну успех на глобалном тржишту.

Извештај „Жене у српском стартап екосистему“ је објављен на сајту preduzmi.rs одакле га сви заинтересовани могу бесплатно преузети.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво