Читај ми!

Научници забринути због Маскових можданих чипова

Док извршни директор „Тесле" Илон Мaск верује да је његов стартaп интерфејс мозак-рачунар Неуралинк будућност људске интеракције са технологијом, многи стручњаци нису толико убеђени.

Истраживачи и научници су ужаснути због Масковог циља да повеже људски мозак са рачунарима. На крају крајева, у центру њихове стрепње је „инфузија" Велике технологије у људски ум.

Фирма Илона Маска расписала је конкурс за особље које ће спроводити клиничка испитивања можданог чипа на људима, верујући да ће добити одобрење регулаторне агенције.

„Мислим да нема довољно јавног дискурса о томе какве су опште импликације ове врсте технологије која постаје доступна", рекла је за др Карола Крајтмаир, доцент медицинске историје и биоетике на Универзитету у Висконсину.

Заиста, проблем етике која је у вези са технологијом као што је Неуралинк је неистражена територија. Као такви, многи су забринути како се ови производи - наводно намењени помоћи особама са инвалидитетом - на крају могу искористити за профит.

„Ако је крајњи циљ коришћење добијених података из мозга за друге уређаје, или коришћење ових уређаја за друге ствари - рецимо, за вожњу аутомобила, за вожњу Тесле - онда би могло постојати много, много веће тржиште", рекла је др Ел Сид Џонсон, професор у Центру за биоетику и хуманистичке науке на Медицинском универзитету SUNI Upstate.

„Али онда се сви ти субјекти истраживања на људима - људи са истинским потребама - експлоатишу и користе у ризичним истраживањима за нечију комерцијалну добит", наставила је она.

Крајтмаир је поновила тај утисак. Иако верује да би ова технологија могла да „промени живот" за парализоване људе, рекла је да њен потенцијал „покреће велики низ етичких забринутости".

Неки стручњаци су такође забринути да Маск није ништа друго до „карневалски лајавац који ће рећи било шта и не зауставити се ни пред чим да заради долар", преноси портал futurism.com.
Познато је да је Маск и раније давао велика обећања.

„Он је нека врста шоумена", рекла је за Daily Beast др Лаура Кабрера, истраживач неуроетике у Пен стејту и нагласила да људи некада могу да „слепо верују разним хиперболичним тврдњама", те је, како додаје - увек опрезна у погледу онога што Маск каже.

Илон Маск, који је тренутно рангиран као најбогатија особа на свету, још прошлог месеца је најавио да очекује како ће мождани чипови „Неуралинка" бити имплантирани људима негде 2022. године, до када би требало да стигне одобрење америчке Управе за храну и лекове (ФДА). 

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво