Читај ми!

Србија иновира

Време је за сарадњу – расписан јавни позив за пилот суперкластере

Пројекат „Србија иновира“, који реализује ICT Hub уз подршку Америчке агенције за међународни развој (Ју Ес Ејд), објавио је почетак рада на стварању првог суперкластера у Србији и то објављивањем јавног позива заинтересованим конзорцијумима (компанијама, стартаповима и научним институцијама).

Суперкластери представљају глобално доказане моделе заједничког рада и развоја, у којима се удружују субјекти иновационог екосистема на начин који потенцира сарадњу на заједничким иновативним пројектима.

Свеобухватним истраживањем које је у претходном периоду спроведено показало се да у Србији постоји десет области са потенцијалима у погледу технолошких иновација, а након анализе свих релевантних фактора пројекат је донео одлуку да у пилот суперкластерима учествују четири области: висока технологија у пољопривреди и индустрији хране, гејминг окружење и виртуелна реалност, web3 и блокчејн технологије, као и напредна решења у медицинској технологији и биотехнологији.

Сузан Фриц, директорка мисије Ју Ес Ејда у Србији, недавно је изјавила: „Ове године обележавамо 20 година партнерства са Србијом. Улажемо у економски развој ове земље, са циљем повец́ања значаја привреде коју покрећу иновације, а тиме и јачања конкурентности и извозног потенцијала Србије.

Јасно је да Србија има потенцијал за иновације, али је неопходно усмерење. Оснаживање домаће економије треба да се заснива на фокусу на одређене области технолошко-иновационог екосистема, оне који имају највећи потенцијал“, истиче Фриц.

„Истраживање нам је дало могућност да утврдимо најперспективније домене, а искуства из света нам сугеришу да резултате треба тестирати и у пракси, односно у реалном окружењу. Наш следећи задатак је формирање пилот суперкластера за сваки домен, како би се тестирао његов прави потенцијал.

Стога позивамо све заинтересоване конзорцијуме из ових области, који имају сјајне идеје и желе да раде на формирању српског иновационог суперкластера, да се пријаве и тестирају стварне потенцијале својих планова и тимова. Ми ћемо их подржати у реализацији активности, унапређењу капацитета, ангажовању експерата из различитих области, приступу различитим изворима финансирања за иновативне пројекте и у маркетингу. Јавни позив почиње данас и траје до краја фебруара, а све информације се могу наћи на нашем сајту“, рекла је Александра Поповић, директорка пројекта Србија иновира.

„Kао партнери пројекта Србија иновира, спровели смо деветомесечно истраживање, кроз које смо идентификовали домене који у комбинацији са високим технологијама имају највећи потенцијал за раст и извор су конкурентске предности у Србији. У избору смо се водили параметрима који доказују економски, технолошки и научни потенцијал за креирање нових решења.

С друге стране, анализирали смо и њихов 'ефекат преливања', тј. позитивне екстерне ефекте које они могу да имају на привреду и друштво. Поред детаљног прегледа наших стратешких докумената, увида у глобалну перспективу технологија будућности и статистичких анализа, спровели смо и интервјуе са више од 130 кључних људи за иновације у Србији, анкетирали релевантне актере у иновационом екосистему и тестирали резултате кроз три фокус групе“, наглашава Бранка Анђелковић, суоснивачица и програмска директорка Центра за истраживање јавних политика.

Очекује се да четири пилот суперкластера започну са радом у пролеће 2022. године. На основу резултата, биће одабран онај са највећим појединачним потенцијалом, који ће током 2023. године постати први српски суперкластер. Победнички суперкластер ће добити значајну помоћ за што боље позиционирање на тржишту, а коначни циљ је да 2025. године постане самоодржив у целости.

Уколико имате идеју, инфраструктуру или знање, пронађите партнере, формирајте конзорцијум који чине: стартап, компанија и академско-научна институција и пријавите се за пилот суперкластер.

Више информација о процесу пријављивања за пилот суперкластере у оквиру ове четири области можете пронаћи на сајту https://srbijainovira.rs/javni-poziv.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво