Читај ми!

Прва три-де штампана кућа у Источној Европи изграђена у Чачку

Прва три-де штампана кућа „Прото дом“ представљена је у Научно-технолошком парку у Чачку. Прва је таква кућа направљена савременом технологијом у источној Европи. Кућа спремна за усељење направљена је за 24 часа.

Са идејом да праве штампане куће помоћу три-де технологије и то први у источној Европи, Никола Ракић и Милош Јовановић основали су старт ап иновативну компанију у јулу прошле године у чачанском Научно технолошком парку.

„Прото дом“, мини кућа од 24 квадрата први је објекат. Одмах је усељива, отпорна на јак ветар, земљотрес и друге временске непогоде. Јефтинија је за више од двадесет процената од традиционалне градње.

„Идеја се јавила из једне просте жеље да побољшамо грађевинску индустрију у смислу њене брзине, њене ефикасности, а на крају и цена. Сама карактеристика кућа је, ево, могу да објасним овако, материјал који користимо је на бази цемента и пет пута је јачи него бетон који се користи у традиционалној градњи. С друге стране, када причамо о брзини, кућа је завршена за 21 сат и 15 минута. То значи да штедимо новац инвеститору, штедимо новац и купцу те куће, а трећа ствар је и тај еколошки аспект - нема непотребног отпада на градилишту“, објашњава Никола Ракић, генерални директор фирме „Натура еко“.

Кућу и дословно штампа машина коју покрећу иновативна програмерска решења.

„Машина је у ствари градилиште. Једна машина мења сву механизацију, сво људство и све што прави. Додатно смо увели иновацију у материјалу који је практично три у један. Један материјал представља зид, представља изолацију која се налази унутра, имате електричне инсталације и водоводне инсталације. Када се ова машина или градилиште повуче, немате никакве додатне трошкове и никакве додатне радове“, наглашава Милош Јовановић технички директор фирме „Натура еко“.

Добра визија, предан рад и осмишљавање иновације светског потенцијала, прави су пример за све оне који би да започну посао, кажу у чачанском Научно технолочком парку.

„Што се тиче самих резултата, оно што је постигла Натура еко је својеврстан пример како треба да се развија једна старт ап компанија у саставу Научно технолошког парка у Чачку. Оно што је нама посебно драго је да ми можемо увек да наведемо њих као један мотив за младе који су у раној фази развоја свог старт апа“, наводи Мирко Пешић, директор Научно технолошког парка у Чачку

Штампане типске три-де куће градиће се за социјално збрињавање, а већи објекти и по идеји клијената. Израђене у Србији продаваће се и у иностранству.

Никола и Милош планирају и штампање три-де стамбених зграда, а у реализицији те идеје помаже има и Фонд за иновационе делатности Републике Србије кроз програм за рани развој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво