Читај ми!

Ванг Јапинг je прва Kинескиња која је шетала свемиром

У оквиру шестомесечне мисије на Кинеској свемирској станици, Ванг Јапинг је постала прва Kинескиња која је изашла у шетњу свемиром.

У екипи су три астронаута, и они ће боравити шест месеца на свемирској станици, што је најдужа планирана посета кинеских астронаута до сада.

Кинескиња Ванг (41) придружила се колеги астронауту Џаи Џигангу који је напустио главни модул станице у недељу, како би инсталирали неопходну опрему и тестирали механичку руку.

Потом су се вратили у Станицу из које им је помагао трећи члан посаде Је Гуангфу.

Ванг и Џаи, који је први Кинез који је био у шетњи свемиром пре 13 година,  су већ били чланови мисија на кинеским експерименталним свемирским станицама које више нису у функцији.

Модул Тианхе ће следеће године бити повезан са још два дела свемирске станице, после чега ће бити тежак око 66 тона, за 384 тоне лакши од прве Међународне свемирске станице, лансиране 1998. године.

Планови Kинеског свемирског програма су да се током следеће две године пошаље још неколико посада на Станицу како би се учинила потпуно функционалном.

Пекинг је започео изградњу прве сталне свемирске станице у априлу лансирањем Тијанхе, или „Небеске хармоније", првог и највећег од три модула станице.

Прва трочлана посада, вратила се средином септембра пошто је на модулу завршила 90-дневну мисију.

Кина је, пошто је искључена са Међународне свемирске станице због приговора Сједињених Држава, а услед тајности кинеског програма и блиских војних веза, одлучила да изгради своје свемирске станице почетком деведесетих година прошлог века. 

 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво