Читај ми!

Све што треба да знате о роло вратима

У последње време роло врата изазивају све веће интересовање купаца. Она су идеално решење за гараже, локале, индустријске хале, сервисе, радионице и слично. Постоји неколико врста роло врата које се разликују по материјалима од којих се праве и по намени, али свима им је заједничко то што су веома практична и имају модеран, допадљив дизајн. Kако одабрати она која су најадекватнија и највише одговарају нашим потребама?

Све што треба да знате о роло вратима Све што треба да знате о роло вратима

Пре свега, роло врата су добила назив по начину отварања и затварања. Попут ролетни, она се увијају око носеће осовине и смештају у кутију када су у затвореном положају. Избор роло врата зависи од њихове намене.

Постала су популарна због својих карактеристика, захваљујући којима су истиснула неке застареле моделе. Према врсти материјала од којих се праве, деле се на: алуминијумска, челична и пе-ве-це роло врата.

Без обзира на материјал од ког се праве, карактеристика која их издваја у односу на друге врсте врата са сличном наменом, јесте њихова мала маса. Лакоћа са собом носи многе предности, а једна од њих је да се захваљујући њој, носећа конструкција знатно мање оптерећује, те јој то продужава животни век.

На пример, стара метална кипујућа гаражна врата су због своје тежине често, након више година употребе, испадала из лежишта и кривила носећу конструкцију. Насупрот томе, роло гаражна врата су врата нове генерације, која без обзира на своју лакоћу, имају неопходну чврстину и издржљивост.

Алуминијумска роло гаражна врата имају малу масу, али и још једно важно својство. Она могу имати термоизолациони слој, те су стога погодна за објекте где је то важно. Нарочито су занимљива у функцији гаражних врата или као врата од радионице.

Kод различитих произвођача постоје разне варијације на тему, али обично се њихов попречни пресек састоји од два слоја пластифицираних алуминијумских профила, између којих је испуна од полиуретанске пене.

Челична роло врата пружају још већи степен безбедности. Погодна су за локале, индустријске хале, магацине, радионице и слично. Захваљујући материјалу од ког су израђена, веома су отпорна на механичка оштећења.

Њихова цена варира, обично се изражава по квадрату и нешто је нижа у односу на цену алуминијумских роло гаражних врата. У сваком случају, приликом куповине треба се добро распитати, јер произвођачи повремено дају акцијске попусте.

Додатна вентилација и временски услови 

Роло гаражна врата могу бити перфорирана. То значи да профили од којих су направљена имају отворе мањих или већих димензија.

Постоје и роло мреже, код којих су отвори већих димензија. Неки модели састоје се од комбинације перфорираних и целих профила, и погодни су за излоге и локале.

Такође, перфорирана роло врата и роло мреже добар су избор на свим оним местима где треба обезбедити додатну вентилацију и где постоји заштита од спољних временских услова.

Стога је положај роло врата важан за избор модела. На пример, роло гаражна врата која су директно изложена киши и ветру, а која иза себе немају неку додатну баријеру у виду стакленог излога и слично, не би требало да буду перфорирана.

Роло гаражна врата погодна су за гараже као засебне објекте, смештене у дворишту. Лагана су, поуздана и могу се наручити у више боја.

Роло врата могу се отварати аутоматски, ручно или имати комбинацију ових система. Што се тиче даљинског управљања, оно је веома практично и корисно. Отварање и затварање се врши помоћу даљинског управљача или притиском на прекидач на зиду.

Напајање посебног електромотора долази из електричне мреже. У случају да нема струје, ту је резервни, ручни систем отварања и затварања. Међутим, отишло се корак даље. Постоје и паметни системи који се контролишу преко мобилне апликације. Веома користан додатак када су у питању гаражна роло врата или индустријска врата.

Kада је о визуелном изгледу реч, постоји читава палета боја које су у понуди за све моделе роло врата, без обзира од ког материјала су направљена. Што се тиче локала, препорука је да се сама врата брендирају или да бојом прате визуелни идентитет компаније.

Kада већ постоји могућност наручивања у разним нијансама, зашто то не искористити. Иначе, најпродаваније боје су бела и разне нијансе сребрне и сиве, пошто се оне лако уклапају у било који екстеријер.

Уштеда простора

Kомпаније које се баве производњом и продајом роло врата цене својих модела изражавају по квадратном метру и баве се израдом роло врата по мери. Приликом наручивања, стручни тим техничара узима тачне димензије, водећи рачуна о будућем положају кутије и свих пратећих компоненти. Kада се сарађује с професионалцима, рокови испоруке се увек поштују.

Једна од највећих предности роло врата, без обзира на место уградње и намену, јесте уштеда простора. Она имају посебну кутију, попут ролетни, у којој се увијају када су у затвореном положају. Не заузимају место на плафону или на зидовима са стране, тако да се тај простор може искористити за нешто друго.

Препорука је да се роло врата увек купују код проверених продаваца и произвођача. Уз вишегодишњу гаранцију, обезбеђен је и сервис. Ако нисте сигурни за који тип да се одлучите, консултујте се са стручњацима, који ће вам радо изаћи у сусрет и креирати идеално решење за вас.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво