Читај ми!

Кинески астронаути крећу на свемирску станицу, очекује их шестомесечна мисија

Кина је представила поставку за наредну мисију која ће посетити нову свемирску станицу. Међу члановима екипе је прва жена астронаут која ће стићи до кинеске станице.

Кинески астронаути крећу на свемирску станицу, очекује их шестомесечна мисија Кинески астронаути крећу на свемирску станицу, очекује их шестомесечна мисија

Ванг Јапинг ће бити прва жена астронаут која ће стићи на нову кинеску свемирску станицу. 

Мисија је планирана за суботу. У екипи су три астронаута, и они ће боравити шест месеца на свемирској станици, што је најдужа планирана посета кинеских астронаута до сада, па се очекује обарање рекорда.

 

Свемирска летелица Шенжу -13 биће лансирана ракетом Лонг марш-2Ф у суботу рано ујутру из Центра за лансирање сателита Јиукујан на северозападу Кине, саопштено је из Кинеског свемирског програма.

Ово је друга кинеска од четири планиране мисије са посадом на свемирској станици, која би требало да буде завршена до краја следеће године.

„Сви системи који спроводе мисију Шенжу-13 прошли су кроз комплетну пробу. Посада је у добром стању и наше припреме за лансирање су у реду", рекао је у изјави за медије заменик директора свемирске агенције Лин Шикјанг.

Мисијом ће командовати Шаи Жиганг (55), који је крајем деведесетих дипломирао у првој кинеској групи астронаутских приправника. Господин Шаи је иначе извео први кинески излет у свемир.

Ванг Јапинг (41), такође ветеран у свемирским путовањима, биће прва жена астронаут која је посетила нову кинеску свемирску станицу. Изводила је експерименте и имала обуку док је била ангажована на ранијим сличним мисијама, али „са тла".

Је Гуангфу (41) биће трећи астронаут на експедицији, и то ће му бити први пут у свемиру.

Почело је са Небеском хармонијом 

Пекинг је започео изградњу прве сталне свемирске станице у априлу лансирањем Тијанхе, или „Небеске хармоније", првог и највећег од три модула станице.

Прва трочлана посада, вратила се средином септембра пошто је на модулу завршила 90-дневну мисију.

Очекује се да ће нова мисија унапредити рад прве посаде, која је извела две свемирске шетње, поставила 10 метара дугу „механичку руку" и одржала видео позив са кинеским председником Си Ђинпингом.

У оквиру друге у низу од 11 неопходних мисија, Тјанџоу-2 или „небески брод" на кинеском језику, лансиран је из центра на острву Хајнан.

Кинеска војска, која води свемирски програм, саопштила је да ће у наредне две године послати више посада како би станица постала функционална. Када се заврши са додавањем још два модула, Менгтијан и Вентијан, очекује се да ће станица тежити 66 тона, што је делић величине Међународне свемирске станице, која је лансирана 1998. године.

Кина је, пошто је искључена са Међународне свемирске станице због приговора Сједињених Држава, а услед тајности кинеског програма и блиских војних веза, одлучила да изгради своје свемирске станице почетком деведесетих година прошлог века.

Пекинг је до сада послао 14 астронаута у свемир од 2003. године, постајући трећа земља након некадашњег Совјетског Савеза и Сједињених Држава која је постигла овај подвиг.

Ове године Кина је такође искрцала своју свемирску сонду Тијанвен-1 на Марс, чији је пратећи ровер Журонг истраживао доказе живота на тој планети.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво