Читај ми!

Стигао Windows 11, али изгледа само за кориснике са новијим и јачим рачунарима

Компанија Мајкрософт је званично објавила најновију верзију свог оперативног система, Windows 11, најављену прошлог јуна. Ажурирање оперативног система са Windows 10 на 11 би требало да се изврши аутоматски до средине 2022. године, али само под условом да уређај испуњава хардверске захтеве.

У новој верзији оперативног система Windows између осталог, ажуриран је изглед почетног менија, уграђена је боља подршка за више монитора, као за екране осетљиве на додир. Интеграција са конзолом Икс-бокс је појачана, а ту је и најновија верзија Windows продавнице.

Да ли вам је уређај компатибилан са виндоусом 11?

„Мајкрософт“ уводи значајне (и потенцијално контроверзне) промене у хардверским захтевима за Windows 11. Уколико ваш уређај већ користи оперативни систем Windows 10, прелазак на 11 је бесплатан, али само ако је процесор новији од „Интелове“ генерације 8 или АМД-ове серије Ризен (Ryzen) 2000, или им припада (уз неколицину изузетака).

Ако уређај задовољава ове хардверске захтеве, ажурирање оперативног система са Windowsа 10 на 11 би требало да се изврши аутоматски до средине 2022. године.

Ипак, многи уређаји са старијим хардвером ће моћи да „незаванично“ покрећу нову верзију оперативног система, али ће корисници морати да их инсталирају сами уз помоћ алата за инсталацију који се може преузети са званичне странице Windowsа 11.

Након инсталације могуће је да вас систем обавести да хардвер није званично подржан, као и да можда нећете моћи да преузмете даља ажурирања система.

Одговор на питање да ли хардвер задовољава неопходне критеријуме може дати „Мајкрософтова“ апликација PC Health Check. Ова апликација, такође, може рећи да ли је на систему омогућен Trusted Platform Module 2.0, који спада у „Мајкрософтове“ званичне критеријуме. Могуће је да овај модул већ постоји, али да је онемогућен, што може да се промени из БИОС-а система.

Укратко, уколико имате релативно нов рачунар (направљен негде после 2017. године), веома је вероватно да ћете у неком тренутку аутоматски добити обавештење о ажурирању оперативног система на Windows 11. С друге стране, уколико имате старији уређај, или сте сами састављали свој рачунар, вероватно ћете морати мало више да се помучите око „ручне“ инсталације.

Windows 11 личи на старије верзије

Ако вам нове карактеристике Windowsа 11 делују познато, нисте једини. Додати су виџети, прозирни прозори и паметно позиционирање прозора. Ништа од овога није сасвим ново, али делује као да се компанија оријентише ка постепеним унапређењима постојећих особина оперативног система уместо ка коренитим променама (као у случају Windowsа 8, који није наишао на топао дочек).

Ипак, једна веома уочљива коренита промена односи се на почетни мени, који је премештен у средину траке са задацима. Нов приступ виџетима подсећа на „Еплов“ МекОС, а „Мајкрософт“ планира да омогући заинтересованим програмерима да додају и своје виџете.

Додатна подршка за више монитора лишиће кориснике који истовремено користе два или више екрана добро познатих мука са позиционирањем прозора, а побољшан је и систем аутоматског позиционирања прозора у оквиру једног екрана.

Прозирни прозори су, изгледа, поново у моди, с обзиром да се јављају поново у Windows-у 11, а делује и да ће „Мајкрософтов“ софтвер напокон да сустигне њихов хардвер када су у питању преносиви уређаји осетљиви на додир.

На крају, с обзиром да је од марта 2020. године апликација Microsoft Teams доживела вртоглав раст у броју корисника, Windows 11 нуди бржи приступ апликацији из самог оперативног система (лоша страна овог приступа је што ће корисници које Microsoft Teams не занима морати „ручно“ да га деактивирају).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво