Читај ми!

Прва у низу инвестиција кроз Иницијативу „Дигитална Србија“: 200.000 евра за стартап Тапни

Иницијатива „Дигитална Србија“ најавила је да ће пословни анђели које окупља ова непрофитна организација остварити прву у низу будућих инвестиција кроз коју, поред 200.000 евра финансијског улагања, оснивачима домаћег стартапа „Тапни“ пружају врло активну менторску подршку, приступ својој мрежи контаката и богатом искуству стеченом на светском тржишту.

Оснивачи овог стартапа најавили су да ће ову подршку употребити да ојачају тим и изађу на нова тржишта, али и да ће, у склопу постигнутог договора, пословање свог стартапа из Аустрије преселити у Србију.

„Окупили смо групу људи у којој нема професионалних инвеститора, већ успешних пословних људи у домену дигиталне економије који желе да подрже стартап тимове на њиховом самом почетку, дају им ветар у леђа када им је то најпотребније и уложе тзв. ‘паметан новац'. То значи да ће новац који инвестирамо носити са собом далеко већу вредност у облику наше спремности да поделимо своје знање и отворимо широку мрежу контаката коју смо годинама градили на глобалном тржишту. Позваћемо Тапни да науче нешто из наших успеха, не направе грешке које смо ми правили и тако убрзају свој раст“, каже један од инвеститора Саша Поповић, члан Управног одбора Иницијативе „Дигитална Србија“ и суоснивач новосадске компаније Вега ИТ која је угостила јучерашњи догађај на коме је представљена инвестиција.

Шта је Тапни?

Стартап Тапни је настао са циљем да заувек промени начин умрежавања људи и скоро потпуно уклони папирне визиткартице из употребе. Прислањањем било ког паметног телефона на корисникову Тапни картицу, привезак или налепницу – аутоматски се на екрану уређаја појављују његови контакт подаци и профили на друштвеним мрежама.

Умрежавање постаје једноставно и брзо јер не захтева физичку размену картица нити инсталирање било каквих апликација на уређају који преузима контакте.

Са преко 200.000 преузимања и 140.000 активних корисника апликације из 30 земаља света, Тапни је до сада већ остварио велики тржишни успех у Немачкој, Аустрији и земљама Јужне Америке. Оснивачи овог стартапа Михајло Никодијевић, Милош Зечевић и Александар Никодијевић сматрају да ће ова инвестиција бити врло важан корак у њиховом даљем развоју.

„Нама ова инвестиција значи на много нивоа, не само због развоја нашег стартапа, већ и због могућности да се део нас врати из Беча за Србију и од куће ради оно што воли уз врло активну подршку неких од најуспешнијих људи у екосистему. Ми као програмери највише волимо да се фокусирамо на производ и често заборављамо на цео пословни аспект стартапа, а сада смо кроз ову инвестицију обезбедили директни ангажман врло искусних пословних људи који су досадашњим радом са нама - и пре саме инвестиције – показали колико им је стало до нашег успеха. Одушевљен сам подршком коју смо добили од Иницијативе 'Дигитална Србија' и од свих инвеститора који су препознали наш потенцијал и мотивацију“, каже Михајло Никодијевић и додаје да ће ову инвестицију искористити да ојачају свој тим и агресивније наступе на новим тржиштима.

Сматра да ће им то оставити много више простора да се фокусирају на даљи развој производа који ће Тапни ставити далеко испред конкуренције.

Развој културе инвестирања у стартапе

„Овакве инвестиције су изузетно важне за домаћи стартап екосистем јер помажу да се реши један од највећих проблема који имамо у Србији, а то је недостатак средстава за рано финансирање. Ми смо се одлучили да као Иницијатива 'Дигитална Србија' први кренемо у решавање овог проблема кроз групу пословних анђела. Овим потезом не желимо само да подржимо један стартап, већ и да покренемо низ нових инвестиција давањем примера другима који су се до сада радије одлучивали за традиционалне облике улагања, као што су штедња или куповина некретнина. Надамо се да ће Тапни остварити светски успех и да ће његови оснивачи већ за неколико година бити у прилици да и сами буду пословни анђели“, каже Небојша Бјелотомић, водећи инвеститор групе пословних анђела која улаже у Тапни.

Поред Поповића и Бјелотомића, међу пословним анђелима који су се удружили око ове инвестиције је и Милован Милић, оснивач и директор компаније „Девтек“ који ће, заједно са Бјелотомићем, бити најактивнији у пружању директне подршке оснивачима стартапа Тапни.

На јучерашњем догађају су представљени и други облици подршке које ће кроз ову инвестицију Тапни остварити у наредном периоду, а то су подршка правних, финансијских и пореских саветника у сарадњи са пројектом „Србија иновира“.

У наредном периоду, иницијатива „Дигитална Србија“ ће наставити да активно сарађује са потенцијалним инвеститорима и повезује их са перспективним стартапима који су у потрази за инвестицијама. Међу приоритетним областима рада ове организације наставља да буде подршка развоју технолошких стартапа кроз низ самосталних иницијатива и партнерских пројеката, али и председавање Радном групом која ће ускоро представити прву националну Стратегију развоја стартап екосистема.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво