Читај ми!

Италија и Ирска траже од „Фесјбука“ да паметне наочаре „кажу“ кад снимају

Нове паметне наочаре, које је „Фејсбук“ направио у сарадњи са компанијом „Реј бан“, изазвале су забринутост Ирске организација за заштиту приватности података. Од технолошког гиганта тражили су да објасни да ли уређај може да на одговарајући начин обавести људе које снима.

Национално тело за приватност података у Ирској (The Irish Data Privacy Commissioner – DPC) наводи да је паметне наочаре, које су заједнички направили „Фејсбук“ и „Реј бан“, технолошки гигант представио прошле недеље. Уређај је привукао пажњу не само медија, већ и власти у великом броју земаља.

Италијанско удружење "Garante Privacy", које такође води рачуна о безбедности података корисника, затражило је од DPC-а да добије одговоре од компаније Марка Закерберга о томе да ли је уређај у складу са законима о приватности.

Ирски DPC водеће је тело ЕУ за праћење активности „Фејсбука“, јер је европско пословање технолошког гиганта стационирано у Даблину.

„Иако је општеприхваћено да многи уређаји, укључујући паметне телефоне, могу снимати тзв. треће особе (third-party individuals), најчешће је случај да су камера или телефон видљиви као уређај помоћу којег се снима, чиме се они који су на снимцима обавештавају о томе“, наводи се у саопштењу ирског регулатора.

Оба поменута регулаторна тела желе да знају да ли уређај може правилно да укаже на то да снима околину и да обавести људе око корисника о снимању које је у току.

„Фејсбук“ до сада није успео да пружи уверљиве доказе да наочаре имају ту могућност, приметили су у DPC-у.

Наочаре имају веома малу индикаторску лампица која се пали када се снима. Ни DPC-у нити "Garante Privacy"-у нису пружени докази да су „Фејсбук“ или „Реј бан“ извршили свеобухватно тестирање на терену како би се осигурало да је поменути индикатор ефикасно средство за обавештавање.

„Фејсбукове“ паметне наочаре немају никакве детаље који би указали на то да су посебне већ личе на обичан „Реј бан“ модел. Међутим, овај преносни уређај долази са две фронталне камере, два звучника и три микрофона за снимање околине. Предвиђено је да батерија траје око шест сати.

„У складу с тим, DPC и 'Garante' сада позивају 'Фејсбук' да потврди и покаже да је ЛЕД индикаторска лампица ефикасна за своју сврху, те да покрене информативну кампању како би упозорила јавност о томе како би овај нови производ могао довести до подизања свести код људи о томе да постоји начин да их неко снима скоро неприметно“, закључио је DPC.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво