Читај ми!

Распарчавање Фејсбука, захтева се продаја Инстаграма и Вoтсапа

Америчка Федерална комисија за трговину поново је покренула поступак против „Фејсбука“, наводећи да компанија треба да буде распарчана и приморана да прода апликације Инстаграм и Вoтсап.

Ревидирана жалба тврди да „Фејсбук“ има монопол над друштвеним мрежама у САД, као и да компанија има праксу гушења конкуренције.

Жалба је делимично редигована у односу на претходну, а Федерална комисија за трговину (ФТЦ) тражи да остане запечаћена 10 дана док не почне процес.

ФТЦ и антимонополски органи негодују због величине и моћи „Фејсбук“ империје, као и начина на који послује и онемогућава конкуренцију купујући компаније у развоју.

Случај се заснива на имејлу Марка Закерберга, који је 2008. године послат менаџменту, а у којем се наводи „да је боље куповати него се надметати“.

Правници ФТЦ-а тврде да је „Фејсбук“ доследан тој стратегији, пратећи развој ривала и купујући их пре него што могу да постану претња.

Те куповине укључују и Инстаграм и Вoтсап, који данас чине велики део компаније „Фејсбук“.

Закерберг веома активно тражи начин да интегрише те три апликације, под паролом лакоће коришћења, али критичари тврде да би такво технолошко обједињавање учинило тежим посао регулатора да распарчају три апликације.

Монопол и активно гушење конкуренције

ФТЦ оптужује „Фејсбук“ за монопол на тржишту друштвених мрежа у САД, зато што контролише и Фејсбук и Инстаграм. Једини супарник на том пољу је Снепчет, који има далеко мање корисника од сваке од поменутих мрежа.

„Фејсбук“ се такође оптужује да наставља да модел куповине конкуренције, помоћу чега ствара дефакто заштитни шанац око свог монопола над друштвеним мрежама.

Упозорава се и да ће компанија наставити са том праксом уколико не буде заустављена.

У закључку, ФТЦ тражи да „Фејсбук“ прода своје делове, укључујући Инстаграм и Вoтсап, како би се осигурала здрава конкуренција. Захтева се и да се „Фејсбуку“ забране сличне куповине у будућности, односно да се захтева обавезна провера будућих куповина мањих компанија.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 20. авг 2021, 18:38) - Markovljev [нерегистровани]

Strah

Najpre dozvole sve kupovine Ceterbergu a sada vide da im je prerastao preko glave. Nemam iluzija da bi time moć ovladanja socijalnih mreže mogao da napusti teritoriju SAD, jer Kinezima recimo nebi to prodali ni u ludilu kao što su Kineze naterali da im prodaju Tik - Tok i onda je bezbedan.

(петак, 20. авг 2021, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Istina..

I sta cemo sad?