Читај ми!

Погледајте како изгледа Фејсбукова виртуелна конференцијска соба

„Фејсбукова“ радна соба "Horizon Workroom" први је покушај популарне друштвене мреже да створи ВР искуство просторије за људе који раде заједно. Идеја је да се сарадницима који не могу физички да буду близу пружи свеобухватнији начин комуникације. Ове собе за сада би могле да окупе само најокорелије љубитеље виртуалне стварности. Будућност ће нам, ипак, донети боравак у метаверзуму, а нешто попут ових радних соба ће нас свакако у њему сачекати.

Дугачак конференцијски сто са торзоима „присутних“ који лебде изнад столица. Испред њих огроман, такође плутајући екран на којем су приказани други запослени који се јављају са других локација као што смо на то навикли претходних месеци.

Са екрана се може пребацити за сто, али у виду аватара без ногу.

„Фејсбукова“ радна соба Horizon Workroom први је покушај популарне друштвене мреже да створи ВР искуство просторије за људе који раде заједно.

Идеја је да се сарадницима који не могу физички да буду близу пружи свеобухватнији начин комуникације. Ипак, како стоје ствари, ове ВР собе за сада би могле да окупе само најокорелије љубитеље виртуалне стварности.

У годинама које су пред нама, ово искуство постајаће све привлачније, упоредо са растом популарности проширене и виртуелне реалности.

Иако је постепен развој ВР опција потпуно очекиван у оквиру понуде ове друштвене мреже, радне собе уклапају се у шире амбиције компаније Марка Закерберга да развије такозвани метаверзум.

Човек у метаверзуму потпуно уроњен у дигитални простор 

Закерберг је недавно рекао да жели да се о „Фејсбуку“ првенствено размишља као о тзв. метаверзумној компанији, што је научнофантастични концепт који подразумева да ћемо сви једнога дана проводити значајне делове времена (приватног и пословног) потпуно уроњени у дигитални простор.

У „Фејсбуковим“ радним просторијама могуће је комбиновати ВР свет са реалним. У Horizon Workroom истовремено може да стане до 16 особа-аватара, док се додатне 34 особе могу придружити видео-позиву без ношења ВР опреме.

Пратећа десктоп апликација омогућава да преносите уживо садржај екрана рачунара преко виртуелног стола.

За сада је процес уласка у радне собе у почетку прилично незграпан. Неопходно је прављење посебног налога за собе путем веба, преузимање соба у Окулус, а затим упаривање слушалица са налогом за радне собе уносом кода приказаног у слушалицама на веб-прегледачу вашег рачунара.

Поправке и додаци неопходни, али нема скретања са пута ка метаверзуму  

Неке функције у радним просторијама, попут личне подлоге за цртање и џиновске табле коју свако од учесника може да користи, делују више као фора него као нешто корисно (попут Миро табле).

Чак и са грешкама и релативно лошом резолуцијом, корисник се осећао присутније у радној просторији него у традиционалним видео-конференцијама попут оних на које смо навикли преко Зума, на пример.

Закерберг открива да се у „Фејсбуку“ користе интерне собе за састанке већ око шест месеци.

„Ова искуства, у којима се заиста можете осећати као да сте у просторији са другим људима, мислим да су много богатији начин интеракције од типова друштвених апликација које смо успели да изградимо на телефонима или рачунарима“, каже Закерберг.

Ове радне собе – и хардвер који их покреће – морају да претрпе још много побољшања пре него што постану довољно убедљиви да замене постојеће начине конференцијске комуникације.

Свакако, нема сумње да је Horizon Workroom један од важних корака на путу ка метаверзуму који Закерберг најављује.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво