Читај ми!

Несташица чипова могла би да траје и 2 године, ауто гиганти на губитку од 110 милијарди долара

Несташица компјутерских чипова широм света могла би да потраје и пуне 2 године, упозорио је шеф ИБМ-а Џим Вајтхерст.

Због мањка чипова процењује се да ће само аутомобилска индустрија ове године изгубити око 110 милијарди долара, а Вајтхерст каже за Би-Би-Си да технолошка индустрија на све начине покушава да испрати огромну потражњу насталу отварањем светске економије.

Неке фабрике биле су принуђене да затворе своје погоне са почетком пандемије 2020. Застој у производњи додатно је погоршао ситуацију у којој је потражња за чиповима отишла у небо због великог раста продаје лаптопова, гејминг конзола и мобилних телефона када су људи приморани да остану у својим домовима.

„Велики је период од тренутка када се технологија развије, почну да се граде погони за производњу до онога када чипови почињу да силазе производних трака. Искрено, требаће нам пар година пре него што стекнемо довољно капацитета да решимо проблем мањка чипова“, истакао је Вајтхерст.

Осим тога, напоменуо је да читава привреда мора да размотри најбољи начин коришћења чипова.

„Мораћемо да размислимо и о коришћењу половних чипова или продуживању животног века одређених компјутерских технологија, као и убрзању инвестиција у градњу производних постројења“, додао је шеф ИБМ-а.

Многи произвођачи аутомобила отказали су поруџбине чипова 2020. године када су затворили своје фабрике због пандемије, али су сада ухваћени у раскораку јер нису предвидели да ће потражња за возилима тако брзо да се врати.

Због тога стручњаци процењују да ће само аутомобилски сектор, услед мањка чипова, бити на губитку од 110 милијарди долара ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво