Читај ми!

Кинеска компанија послала у орбиту робота који ће да уништава свемирски отпад

Из Кинеског националног свемирског центра лансиран је прототип робота тешког око 30 килограма који ће да скупља опасан свемирски отпад и уништава га, али и да осматра дубоки свемир и истражује небеска тела која би могла бити потенцијални извор за развој свемирског рударства.

Кинески стартап који планира да покретне свемирско рударство лансирао је своју прву беспилотну летелицу за чишћење свемирског отпада из Кинеског националног свемирског центра, преноси Раша тудеј.

Робот „Нео-01“, који је конструисала компанија „Ориџин спејс“ из Шенџена, опремљен је мрежом којом ће да сакупља свемирски отпада и старе сателите, а потом да их спали електричним погонским системом. Земљина орбита је препуна отпада и више хиљада сателита који више нису у употреби представљају велику претњу за нове летелице које крећу пут свемира.

Уколико ова операција успе, „Ориџин спејс“ ће постати прва кинеска комерцијална компанија која ће радити на послу чишћења свемирског отпада.

Робот „Ориџин спејса“ је опремљен и за посматрање дубоког свемира са циљем да анализира мала небеска тела која би могла да се користе као свемирски рудници.

Компанија планира да лансира још неколико сателита за посматрање астероида и других небеских тела с намером да до 2045. године покрене експлоатацију руде из свемира, најавио је суоснивач „Ориџин спејса“, Су Менг у изјави коју је дао кинеским медијима почетком месеца.

Кина намерава да настави развој свемирског програма и да до 2030. године достигне Русију и Сједињене Државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво