Читај ми!

"Астра Сенека", победник хакатона о сајбер безбедности

Удружење студената електротехнике Европе - "Истек", локални комитет Београд, четврти пут организује интернационално такмичење "Истек Челенџ". Тема овогодишњег такмичења је сајбер безбедност. Победник такмичења је екипа "Астра Сенека", коју после домаћег очекује и европско такмичење у мају.

Победнички тим прве рунде на локалном нивоу чине два студента електротенике и један математичар.

"Такмичење се састојало између осталог од задатака на тему веба, криптографије, тачније наш задатак је био да решимо ето тих двадесетак задатака колико су они спремили за ово такмичење", каже Лазар Маринковић, из тима "Астра Сенека".

Марко Мијаиловић, председник EESTEC-а каже да је за учеснике ово прилика да се убаце у свет сајбер безбедности и да направе неке своје прве кораке као у професионалном свету, тако и на самим такмичењима.

Хакатон је одржан у онлајн формату. Тема семинара и хакатона је сајбер безбедност. Тешко је било наћи ментора, кажу студенти.

"Било је веома тешко, зато што ова тема није толико заступљена у Србији у академској сфери. Онда смо тражили људе из струке који би ту могли да нам помогну, али смо нашли стварно сјајне људе који су помогли више него што смо очекивали", рекао је Марко Тинтор, студент ЕТФ-а, члан EESTEC-а.

Марија Сљепчевић, студент ЕТФ-а, члан EESTEC-а испричала је да се ове године пријавио велики број људи, вероватно због интересантне теме коју су одабрали баш за ову ситуацију и да су од свих њих одабрали најбољих петнаест тимова, а тимови су трочлани.

Друга, интернационална рунда такмичења одржава се крајем маја у Београду.

Такмичиће се акaдемци 15 европских градова.

Циљ такмичења је да повеже студенте широм Европе и омогући им стицање нових знања из области електротехнике и рачунарства.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво