Читај ми!

Како се застарелим сателитима продужава живот

Корпорација „Нортроп Граман“ и њена подружница „Спејс лоџистик“ објавиле су да је њихов сервисни свемирски брод МЕВ-2 (Mission Extension Vehicle 2) успешно пристао на комерцијални комуникациони сателит „Интелсат 10-02“ и тако продужио његов век на наредних пет година.

МЕВ-2 је роботска свемирска летелица дизајнирана да се прикачи на застареле сателите како би помогла у продужавању њихових мисија у Земљиној орбити. Летелица је лансирана 15. августа 2020. године ракетом „Аријана 5“. МЕВ-2 иде стопама свог претходника МЕВ-1, који се повезао са другим сателитом „Интелсата“ 25. фебруара прошле године.

„Пристајањем МЕВ-1 прошлог фебруара створили смо историју, створили смо потпуно ново тржиште у орбити“, рекао је Том Вилсон, потпредседник стратешких свемирских система у компанији „Нортроп Граман“ и председник компаније „Спејс логистик“ током вебинара.

„Сада смо једини у пружању услуга продужења живота сателита, који раде не само са једним већ са два возила. Са оваквим могућностима можемо обезбедити потпуно нове врсте мисија“, додаје Вилсон.

Ове роботске летелице су прва генерација свемирских сервисера компаније „Нортроп Граман“, али оне су само врх леденог брега кад је реч о плановима које ова компанија има, напоменуо је Џо Андерсон, директор мисије МЕВ.

Интелсатов комуникацијски сателит IS-10-02 је лансиран у Земљину орбиту 2004. године, а МЕВ-2 ће остати у орбити везана за њега наредних пет година да му помогне да остане у „животу“ и функционише у орбити. На крају петогодишњег уговора, летелица ће моћи да одлети на други сателит. И МЕВ-1 и МЕВ-2 су способни да сервисирају више сателита током свог животног века, нагласио је Андерсон.

Међутим, 2024. године компанија ће предузети корак даље и покренути мисију Mission Extension Pods (MEP) коју тренутно развија. „Нортроп Граман" планира да ове капсуле инсталира и на комерцијалне и на владине сателите, користећи своје роботско возило за поправку, промену, састављање и преглед сателита у орбити.

„Нортроп Граман“ разматра и уклањање „свемирског отпада“ из орбите (барем оближњих сателита и „имовине велике вредности“) користећи роботске руке МРВ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво