НАСА поново одложила историјски лет хеликоптера на Марсу

Ровер „Истрајност“ Америчке свемирске агенције НАСА није сам стигао на Марс. Уз њега је путовао и „Инџинјуити“ (Довитљиви), мали хеликоптер који ће да извиђа и наводи „Истрајног“ на прави пут, али његов први лет је поново одложен.

Хеликоптер „Инџинјуити“ који је стигао на Марс заједно са ровером „Истрајност“, требало је према најавама 11. априла коначно да крене у извиђање терена, али је његов лет поново померен, овог пута за 14. април, преноси Си-Ен-Ен.

На земљу су током ноћи стигли подаци са хеликоптера због чега су у Наси одлучили да промене распоред првог лета, мада напомињу да је са хеликоптером све у реду.

Тест брзине ротора је спроведен 9. априла, али је изненада прекинут пошто је током покушаја пребацивања из режима предлета у лет дошло до одређених техничких проблема.

У међувремену инжењери на Земљи су прегледали податке који би могли да наговесте шта је довело до ових потешкоћа и закључили да би требало променити брзину ротора хеликоптера.

Када „Инџинјуити“ буде спреман за први лет на Марсу, овај мали хеликоптер тежак мање од два килограма, летеће укупно 40 секунди. План је да лебди на висини од три метра, направи фотографије и поново слети.

Уколико овај лет буде успешан „Довитљиви“ би имао прилику да лети још четири пута током априла.

Ровер „Истрајност“ у чијој утроби је на Црвену планету стигао „Довитљиви“, помагаће хеликоптеру и тиму на Земљи да међусобно комуницирају, примаће упутства за лет из Насиног контролног центра у Пасадени, у Калифорнији и прослеђивати га хеликоптеру.

Ровер који је тежак отприлике тону и величине је малог аутомобила спустио се на Марс у фебруару, после пређених 480 милиона километара пута који је трајао скоро седам месеци.

Главни циљ мисије „Истрајног“ је потрага за микробиолошким доказима постојања живота на Марсу који је можда постојао пре три милијарде година, отприлике у време када је настао живот и на Земљи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво