Јужнокорејска нада за освајање неба – копија „раптора“ или сасвим друга живуљка

Јужна Кореја се стварањем суперсоничног ловца КФ-21 придружила ексклузивном клубу земаља произвођача напредних војних ваздухопловних система. Нови авион неодољиво подсећа на амерички Ф-22, али је много јефтинији, а Јужна Кореја због тога полаже велике наде у његов извоз.

Очекује се да ће КФ-21 бити наоружан широким дијапазоном пројектила ваздух–ваздух и ваздух–земља, а потенцијално ће моћи да лансира и крстареће ракете.

Изглед и облик КФ-21 на први поглед неодољиво подсећа на друге ловце пете генерације (иако се технички подводи као ловац на прелазу између 4. и 5. генерације). Прецизније, јужнокорејски ловац веома је сличан америчком Ф-22 „раптору“, посебно репни и носни део, као и облици усисника.

Што се димензија и перформанси тиче, КФ-21 дугачак је 16,9 и висок 4,7 метара, са распоном крила од 11,2 метра. Максимална брзина му је 2.200 километара на час, а домет 2.900 километара.

Двомоторац ће имати две варијанте – као једносед и двосед, зависно од намењеног задатка.

Јужна Кореја ће произвести шест прототипа КФ-21 ради тестирања и развоја, прва три биће завршена до краја ове године, а остали у првој половини наредне.

„Нова ера независног развоја оружаних система је почела. Ово је историјски тренутак у развоју јужнокорејске авио-индустрије“, рекао је председник Мун Џеин на представљању КФ-21.

Авион носи надимак „бораме“, што значи „млади соко за лов“.

Мун је истакао да ће након тестирања, ловац ући у серијску производњу, а циљ је да се корејском ваздухопловству испоручи 40 летелица до 2028. и још 80 до 2032. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво