Руска војска успоставља прву војну јединицу наоружану борбеним роботима

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је 766. производно-технолошко предузеће у Нахабину недалеко од Москве које развија и производи роботска возила различитих намена и најавио оснивање прве јединице руске војске која ће бити наоружана борбеним роботима.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу се током посете предузећу у Нахабину обавестио како тече производња борбених роботских возила.

„Како је начелник Главног штаба војске Василиј Тонкошуров известио министра одбране, прва јединица са ударним роботима биће успостављена у руским оружаним снагама и управљаће са пет роботских система 'Уран-9' или 20 борбених возила“, саопштили су из Министарства одбране.

За потребе разраде метода и облика ангажовања одреда са роботизованим системима, биће успостављена експериментална јединица у оквиру једног од научно-истраживачких центара Министарства одбране, додаје се у саопштењу.

Роботска борбена возила „Уран-9“ раније су коришћена само као аутономни системи, а према неким извештајима тестирана су у Сирији. Наводно, ти тестови су указали на неке превиде. Инжењери су пре свега морали да се позабаве проблемима ограничене покретљивости, контроле и надзора.

Ово возило је наоружано аутоматским топом 2А72, аутоматском пушком ПКТ, „Шмел“ бацачима пламена и вођеним противтенковским ракетама „Атака“. Његова опрема је предвиђена како за борбу са пешадијским јединицама, тако и са лакооклопним возилима, али и са тенковима.

Руси су још у децембру тестирали роботе који уз помоћ вештачке интелигенције симулирају покретне мете. Руска агенција Новости јавила је пре више од годину дана да ће руска војска до 2025. имати и вишефункционалне војне роботе, назване „Маркер“, које ће развијати Руски савез за технологију и науку, уз помоћ Андроидовог оперативног система.

Овај робот ће моћи да управља са по пет уређаја без људског надзора, а моћи ће и да истовремено решава више борбених задатака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво