Да ли ћемо захваљујући изуму компаније Илона Маска сви имати способност телекинезе

Први производ „Неуралинка“ омогућиће непокретној особи да паметни телефон користи брже него него прстима, најавио је Илон Маск након објављивања снимка успешног тестирања технологије помоћу које мајмун игра видео-игру користећи само свој ум.

На видео-снимку који је објавио Илон Маск, оснивач компаније за развој науке „Неуралинк“, види се деветогодишњи макаки мајмун Пејџер, коме су у обе стране мозга уграђени „Неуролинкови“ импланти.

Два чипа, уграђена у равни са лобањом, шаљу мождане сигнале мајмуна кроз 1.024 електроде на уређај за пренос сигнала назван „Н1 Линк“. Уређај затим ову неуронску активност декодира и тумачи намере мајмуна.

После само шест недеља вежбања, мајмун је научио да игра класичну видео-игру из седамдесетих година, Понг, а током учења је поткрепљиван кашом од банане.

„Да би управљао рекетом на десној страни екрана, Пејџер једноставно само размишља о померању руке горе или доле“, објашњавају из „Неуралинка“.

„Као што видите, Пејџер је невероватно добар у игрању Понга. Фокусиран је и игра потпуно по својој вољи. То није магија, већ неуралинк делује тако што снима и декодира електричне сигнале из мозга“, објашњавају „Неуралинкови“ инжењери.

Видео показује да је „Неуралинк“ значајно напредовао у својој намери да направи уређај који ће омогућити директну контролу рачунарског курсора помоћу неуронских таласа, намењеног пре свега парализованим особама.

Прошлог лета „Неуралинк“ је извео демонстрацију са свињом, међутим мајмуни макакији имају хомологију мозга и способности понашања сличнију људима.

„Први 'Неуралинк' производ омогућиће некоме ко има парализу да паметни телефон користи својим мислима брже од некога ко користи палчеве“, тврди Маск.

„Будуће верзије ће омогућити размену сигнала између неуралинкова у мозгу и у сноповима сензомоторних нерава у телу, што ће, на пример, омогућити параплегичарима да поново ходају“, додају из компаније.

Заштита животиња

„Неуралинк“ је претходно детаљно описао све мере које се предузимају у погледу заштите животиња на којима се испитује технологија наредне генерације. Компанија гарантује да у њихов тим ветеринара брине о хуманом третману животиња.

„Надгледам све аспекте програма бриге о животињама, од свакодневне неге, хране, воде и обезбеђивања свих животних намирница, како би се осигурало да се о њима увек брине најбоље што можемо“, наглашава Сем Бејкер, један од надлежних ветеринара.

„Ако погледате било које друго поље у коме се користе животиње – прехрамбену индустрију, индустрију кућних љубимаца – нећете пронаћи ниједну област где се више бриге посвећује животињама“, тврди Бејкер.

Илон Маск најављује да је план да експерименти на људима започну до краја године.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво