Космичкo зрачење квари комуникационе мреже, утврдили јапански стручњаци

Космички зраци годишње покваре између 30.000 и 40.000 кућих комуникационих мрежних уређаја у Јапану, недавно јe открио јапански телекомуникациони гигант Нипон телеграф и телефон корпорејшн (НТТ).

Већина такозваних „меких грешака" ("soft errors") или привремених кварова у мрежном хардверу НТТ-а аутоматски се исправља помоћу сигурносних уређаја, али стручњаци кажу да су у неким случајевима оне могле да доведу до много већих поремећаја због проблема које изазива космичко зрачење, преноси Јапан тајмс.

„Меке грешке“ настају када се подаци у електронском уређају оштете након што се неутрони, који настају када космички зраци ударају у кисеоник и азот у земљиној атмосфери, сударе са полупроводницима унутар опреме.

Појава оваквих грешака је порасли како се увећао врој електронских уређаја са полупроводницима малих и високих перформанси. Ове проблеми су узроковали проблеме као што је замрзавање екрана на екрану рачунара или телефона, а претпоставља се и да су биле узрочници неких авионских несрећа.

Професорка Масанори Хашимото на Факултету за инвормационе науке и технологију Универзитета у Осаки и стручњак за овај тип грешки, наводи да су ови кварови утицали и на друге мрежне комуникационе уређаје и електричне машине у фабрикама у Јапану и изван њега.

Пошто се друштво све више ослања на електронске уређаје, посебно технологије као што је вештачка интелигенција или аутономна вожња, професорка Хашимото упозорава да постоји опасност да дође и до много већих проблема. Зато наглашава потребу да владе и компаније и даље истражују и настоје да уведу контролне мере.

Проблем са овом врстом гешака чије узроке су установили јапански научници је у томе што се мере контроле не могу проверити јер у експериментима није могуће поновит реакцију која настаје дејством космичких таласа.

У јапанској компанији НТТ су зато мерили учесталост „меких грашака“ кроз експеримент у коме су полупроводнике излагали неутронима и закључили да се током једног дана јавља око сто грешака на њиховим софтверима.

Иако НТТ није открио да ли је заиста дошло до прекида комуникације на мрежи, из компаније су навели да „предузимају мере против главних проблема“ и „проверавају квалитет сигурносних уређаја и опреме експериментима и истраживањима“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво