Читај ми!

„Анти-ковид пасоши“ већ спремни, безбедност података загарантована

Европска комисија ће током марта месеца представити предлог за дигиталне „анти-ковид пасоше“, који би могли да буду један од услова за слободно путовање широм Европске уније. ИБМ-ов стручњак за блокчејн технологију Марко Вуколић за РТС је објаснио како би нови пасоши функционисали и како би приватност података била загарантована.

„Блокчејн технологија служи да заштити приватност корисника и користила би се за размену јавних кључева оних који потписују здравствено стање корисника", наводи Вуколић.

Примера ради, уколико се неко вакцинише или уради пи-си-ар тест, лабораторија или болница издају тај потпис. Ништа од података не би се чувало у блокчејн базама података, већ само јавни кључ здравствене установе која је потписала здравствени сертификат.

„Самим тим што се ти кључеви налазе на блокчејну као децентрализованој мрежи омогућава другим званичним организацијама које желе да провере ваше здравствено стање, попут граничне полиције или авио-компанија, да приступе блокчејну, добију јавни кључ и провере потпис“, објашњава Вуколић.

Приватни здравствени подаци све време остају код корисника, било на телефону, компјутеру или физичким папирима.

Према његовим речима, апсолутно ниједан приватни податак не би се налазио на блокчејну.

„Док смо дизајнирали систем, пошли смо од себе самих и да ли бисмо желели да наши подаци буду доступни свима. Наравно да не. Зато смо од почетка кренули да правимо систем који би у пуној мери поштовао приватност корисника“, истиче Вуколић.

Оваква технологија доноси то да се провери аутентичност здравствених потврда, попут пи-си-ар теста или потврде о вакцинацији које би у изворном папирном облику могле да се фалсификују, али и да се заштити приватност корисника у тренутку када се та потврда показује.

Осим тога, када показујете папир, на њему поред тога да сте се успешно вакцинисали или имате негативан пи-си-ар тест такође стоје и други подаци, а са овом технологијом могу да се заштите одређени делови здравственог сертификата и да се направи селекција који подаци ће бити јавни, а који не.

Технологија чека на политику 

Легитимно питање је да ли ковид пасоши могу да доведу до дискриминације и искључивања читавих група људи из друштвених догађања, јер, примера ради, млади не могу да буду вакцинисани, као ни неке друге групе.

Сама технологија не прави разлику међу корисницима и она може да служи и да се потврди вакцинација, за групе које смеју да је приме, али и да покаже резултате пи-си-ар или антигенских тестова које те групе могу да обаве.

„Да ли ће то бити довољно за путовање на море или одмор не зависи од технологије, већ од правила држава у које желите да путујете“, додаје Вуколић.

Што се техничког дела тиче, он каже да је све већ спремно да се одмах почне са коришћењем „зелених пасоша“.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво