Читај ми!

На Такмичењу за најбољу технолошку иновацију нико не губи, а сви добијају

У Србији се годишње пријави од 120 до 150 иновација. Када је 2017. године елекроинжењер Милан Угљанин пријавио свој тим за Такмичење за најбољу технолошку иновацију, није ни слутио да ће данас бити троструки светски шампион са својим електрифицираним ренџерима за наводњавање њива.

Инвестиција се мери десетинама хиљада евра, искуства су показала да се уложено врати за три године, некад  брже. Систем ренџера за наводњавање њива омогућава две сетве и еколошку производњу без емисије угљен-диоксида, па је патент, осим у Србији, нашао примену и у Белорусији и Казахстану.  

„Ми смо прошле године направили огромну машину, један ренџер једнострани од 1.000 метара. То је компликованије и за управљање и за вођење него овде што смо овде направили двострани од 1.600 метара. Буквално смо са тим машинама померили светску праксу у погледу управљања тим машинама, али такође, супституцијом енергента, уместо нафте на електричну енергију“, наглашава електроинжењер Милан Угљанин.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију Србије, ораганизују Министарство науке, Привредна комора Србије, Факултет техничких наука у Новом Саду и београдски Технолошко-металуршки факултет. Реализује се у три категорије: за средњошколске и студентске идеје рок је 15. март, док се у категорији реализованих иновација можете пријавити до 5. маја.

„До сада смо имали преко 9.000 учесника за претходних 16 година, при чему смо од тих 9.000 учесника добили 1.161 иновацију која је потврђена потпуно са својим биснис планом и пословним моделом. Све то што се ради на такмичењу је потпуно бесплатно, и ово је једино такмичење на коме се не губи. Заиста учешћем сви добијају“ напомиње проф. др Драган Повреновић са Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Традиционално, 17. финални избор иновације за 2021. можете пратити на Другом програму РТС-а крајем децемба. Наградни фонд је 6.000.000. динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво