Читај ми!

Супервојник – реалност или научна фантастика

Још једна од омиљених тема аутора научнофантастичнх дела постаје реалност - све више земаља ради на стварању супервојника. Тиме се на различите начине баве Русија, Кина и САД, према извештајима, а сада им се придружила и Француска.

Горан Јанићевић, уредник емисије Дозволите, каже да је сама идеја супервојника настала због све већих захтева војске у обављању борбених операција, које су све сложеније и захтевније.

„Основна идеја када се говори о изразу 'супервојник' јесте да војник буде заштићен од пешадијске ватре, односно да заштита од балистичких пројектила покрива што већи део тела, да може да понесе већи терет и што дуже користи специјалне оптичке, електронске и ласерске уређаје“, објашњава Горан Јанићевић

Иако технологија и војна доктрина напредују, наука је ипак за сада ограничена у дометима шта може да развије.

„Америчка војска има додатке за тело војника у виду 'ортопедских помагала', која омогућавају брже трчање и лакше ходање под теретом. Суштина тих помагала јесте да војник може и до 25 одсто више да пређе, што му даје велику предност у односу на потенцијалног непријатеља“, наводи Јанићевић.

У студији америчке војске „Киборг војник 2050“, постоје четири елемента које треба унапредити - очи, мишићи, уши и мозак.

Човека најтеже заменити

Према његовом мишљењу, то се тренутно и даље граничи са научном фантастиком, али ће се временом то сасвим сигурно развити у неком обиму.

„Постоје роботи који на стрелишту могу да гађају из аутоматске пушке или пиштоља, али када се робот стави у неку тактичку и реалну ситуацију у којој се налази човек, он не може да донесе исправну одлуку. Та способност доношења одлука је кључна и ту наука није много одмакла. Иако постоје бројне технологије, човека није могуће заменити“, истиче Јанићевић.

Једна од логистичких препрека су и батерије за све те уређаје и системе.

„Америчка војска је направила егзоскелет који омогућава војнику да користи сва помагала на себи осам сати. Руси, на пример, у Сирији користи одело за деминирање које може да ради два сата. Али војник је војник 24 часа“, додаје уредник емисије Дозволите.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво