Читај ми!

Како је јутјубер постало - занимање

„Јутјуб" је настао пре 15 година и променио је свет. Неко слуша музику, неко гледа телевизијске емисије, филмове, рецепте, савете... Постоје и људи којима је снимање видео-прилога за „Јутјуб" постао посао. Да ли је јутјубер занимање за 21. век?

Гледање видеа на Јутјубу појединим људима је једини извор информисања, док други проводе сате гледајући снимке кућних љубимаца или духовитих и мање духовитих клипова. Марио Врећо има свој канал на Јутјубу и сматра да је јутјубер занимање као и свако друго.

„Једино што на телевизији или неким другим корпоративним структурама има много више провера, те мој садржај много брже стиже до публике. То може бити и предност и мана. Филтер за квалитет садржаја је онда веома низак, али нема ни цензуре, то јест није потребно да вам неко на вишој позицији да одобрење да нешто пустите“, објашњава гост Јутарњег програма.

Данас свако може да отвори налог на Јутјубу и да пласира било који садржај. Од тога може и да се заради уколико садржај наиђе на добар пријем. Међутим, већина јутјубера седи у својим собама и прича нешто у камеру, ипак не наилазе сви на подједнак пријем у јавности.

Како објашњава Марио Врећо, прилози на Јутјубу су до недавно као циљну групу углавном имали млађу публику. То се последњих година значајно променило.

„Мени аналитика на Јутјубу говори да је седам одсто моје публике млађе од 18 година, да је 30 одсто старије и око 40 одсто старије од 30 година. Мада то можда и није веродостојно јер млађи од 18 година не пријављују стварни узраст како би могли да гледају клипове које, можда, не би требало да гледају“, додаје јутјубер.

Поставља се питање да ли јутјубери имају у виду управо ту чињеницу и да ли се питају ко гледа њихове клипове и какву поруку шаљу својим гледаоцима?

„Ја ћу снимити клипове за које знам да гледаоци хоће да гледају, али никада нећу урадити нешто у шта не верујем. Данас је популарно да исмеваш људе на Тик-Току или да исмеваш децу што се бламирају на Тик-Току. То ти је саставни део детињства да се бламираш, само што сад остаје заувек запамћено“, напомиње гост Јутарњег програма.

Марио Врећо је недавно снимио занимљив клип у коме глуми компјутерског миша из популарног квиза ТВ Слагалица. На идеју је дошао пратећи стране Јутјуб канале на којима су јако популарне скеч комедије које код нас још увек немају тако добар пријем, те покушава да овде пласира тај жанр.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво