Читај ми!

У току завршне припреме за прво полетање свемирске летелице „Спејсшип 2“ са америчког тла

Компанија „Вирџин галактик“ је објавила да су почеле завршне припреме за први суборбитални свемирски лет летелица „Спејсшип 2“ из свемирске луке у Новом Мексику.

Још у септембру је откривено да компанија милијардера Ричарда Бренсона, „Вирџин галактик“, планира последњу фазу тестова авиона „Спејсшип 2“, а сада је компанија потврдила да планира прва два пробна лета с посадом. Прво полетање је предвиђено за 22. октобар или нешто касније.

Припреме обухватају обуку пилота у симулатору на земљи, као и припрему „Вирџиновог“ носача авиона „ВМС Ева“. Авион који треба да понесе „Спејсшип 2“ у орбиту, пре него што га пусти да самостално лети има сличну структуру и контроле као и сама свемирска летелица.

Иначе, „Спејсшип 2“ је већ обавио два лета у свемир. Године 2019. главна инструкторка, Бет Мозес је заједно са два пилота искусила како изгледа лет који ће у будућности бити доступан и обичним смртницима који желе да буду свемирски туристи. Међутим, ово би требало да буде први лет из свемирске луке у Америци.

Међу путницима на будућем лету ће бити и научници Истраживачког института „Саутвест“. Доктор Алан Стерн ће спровести научне експерименте које финансира Наса. Конкретно, он ће управљати бившим свемирским шатлом и Насином камером Ф-18 која снима при минималном осветљењу како би утврдио квалитет астрономског посматрања из свемира.

Посада ће бити опремљена и инструментима за праћење виталних функција. Стерн наглашава да је ово „прва сарадња истраживача из приватног сектора на пројектима које финансира Наса и то на комерцијалној летелици“, што ће можда допринети да се у будућности обавља још више истраживања у свемиру, преноси портал Енгаџет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво