Читај ми!

Нови тоалет вредан 23 милиона долара ускоро стиже на Међународну свемирску станицу

Америчка свемирска агенција Наса 1. октобра ће из Вирџиније лансирати летелицу „Сигнус“ на Међународну свемирску станицу како би посади доставили нови тоалет и друге потрепштине.

Летелица „Сигнус“ ће у свемир понети терет од 3.458 килограма и то же бити њена тринаеста мисија на Међународну свемирску станицу и њен четрнаести лет. „Сигнус“ ће бити лансиран помоћу ракете „Антарес“, а прогнозе показују да су временски услови у Насином центру у Вирџинији 70 одсто повољни за полетање.

Део терета који ће бити достављен астронаутима укључује различите намирнице, храну, материјал за научне експерименте и друго, али је најважнији део товара нови тоалет назван „Универзал вејст менаџмент систем“ (UWMS), који је за 65 одсто мањи и 40 одсто лакши у односу на тоалет који се тренутно користи на „свемирској лабораторији“ и кошта 23 милиона долара.

Нови тоалет је дизајниран узимајући у обзир савете астронауткиња у циљу лакоће коришћења и удобности. UWMS омогућава ефикасније рециклирање воде, које се користи за претварање урина у питку воду.

Иначе, из Насе су саопштили да мистерија око цурења ваздуха на Међународној свемирској станици са којом се боре већ неколико недеља, још увек није решена.

Астронаути су током прошлог викенда напустили станицу и прешли у руски модул како би открили у ком делу цури кисеоник у већој мери него што је уобичајено. Затворили су све отворе између различитих делова станице како би могли да прате у ком делу највише цури, али чини се да жељени резултат није постигнут.

Астронаутима је дозвољено да се врате јер опасности по посаду нема, а притисак је одговарајући. Повремено цурење ваздуха са Међународне свемирске станице је нормално, а нешто већа количина од нормалне, по тврдњама стручњака из Насе, није разлог за панику.

Међународна свемирска станица полако стари, али се очекује да ће трајати барем до 2030. године, можда и дуже, тако да су овакви проблеми део свакодневног живота у „свемирској лабораторији“.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво