Читај ми!

У Крагујевцу се штампају јефтини и квалитетни респиратори

Пандемија коронавируса, ставила је пред научнике из целог света задатак да пронађу брже и јефтиније начине за производњу респиратора. Истраживачи Центра за биоинжењеринг крагујевачког факултета, развијају 3Д штампани медицински респиратор, који би био знатно јефтинији од досадашњих.

Овај уређај спасава животе. Респиратор, реч коју смо сви добро запамтили, у Центру за биоинжењеринг, производе путем 3Д штампача и ласера. Има исте могућности као болнички уређаји. Амбулантни балон, снабдева плућа ваздухом, на основу параметара које лекари уносе у систем.

„Постоји низ сензора који контролишу те параметре, идеја је да просто оптимално радимо, да не повредимо пацијента, да симулирамо потпуно услове које праве они прави клинички респиратори који су вишеструко скупљи“, наводи др Далибор Никлић из центра за биоинжењеринг ФИН Крагујевац.

Прави се од биоразградивих материјала и делова који су лако доступни, па је за његову производњу потребно далеко мање новца и времена.

„Један респиратор може да се направи за око месец дана. Прорачунато је да је капацитет такав, да се може произвести око 10.000 респиратора у Србији, који би били доста повољни“, каже стална представница УНДП Франсин Пикап.

Производ домаће памети, једно је од победничких решења Изазова за иновације у време кризе, програма за развој Уједињених нација. Решење је са око 40.000 долара, подржала Аустријска развојна агенција.

„Ако овај производ буде дошао до фазе употребе, то ће јако унапредити капацитет Србије да се бори против ковида-19, тако што ће имати адекватне респираторе за то“, истиче његова екселенција Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Србији.

3Д респиратори, који се развијају у Крагујевцу, требало би да буду комплетно завршени до краја године. Следи сертификација и излазак на тржиште.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво