Робот гигантски – тежак 25 тона, али лак на ногама

После вишегодишњег мукотрпног рада, робот тежак 25 тона и висок нешто више од 18 метара стигао је пред обожаваоце аниме "Mobile Suit Gundam" и доказао да може лако да се покреће.

Направљен по узору на једног од робота из аниме Mobile Suit Gundam, која је залудела Јапан и део планете седамдесетих година, огроман робот склопљен је у лучном граду Јокохами, преноси Гардијан.

Било је планирано да хуманоидни робот буде постављен 1. октобра као централна фигура фабрике „Гандам“ у Јокохами, али због пандемије тај рок је померен.

„Ова одлука донета је да би се сачували здравље и безбедност наших обожавалаца и запослених усред проблема које је изазвао коронавирус у целом свету“, наводи се у образложењу компаније.

„Извињавамо се свим обожаваоцима који су се радовали великом отварању и молимо за разумевање. У међувремену, радићемо на томе да наши посетиоци могу да уживају а да при томе буду безбедни“, додаје се у саопштењу.

Франшиза Гандам вреди више милијарди долара и осим анима обухвата филмове, стрипове (манге), играчке и видео-игре.

Да би наслутили како ће поставка да изгледа, обожаваоци су најпре добили кратак видео-клип у којем се види како се робот прави покрете.

Тим инжењера наводно је почео да ради на изради гигантског робота пре шест година и уложено је небројено сати да би се сваки од 24 покретна дела могао покретати. То је подразумевало детаљне прорачуне изгледа и тежине сваког дела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво