Читај ми!

Наса ће плаћати приватним компанијама за стене и камење са Месеца

Агенција Наса је објавила да жели да покрене куповину стена са Месеца од приватних компанија, и тако покрене рударске операције на Земљином сателиту.

Свемирска агенција већ прикупља понуде и информације од компанија о томе како ће се сакупљати стене са Месеца, и на који начин ће се користити роботи у те намене. 

У Наси потом планирају да купе најпре узорке у количини од 50 до 500 грама по цени између 15.000 и 25.000 америчких долара.

Прикупљање лунарних стена и пренос власништва на Насу доказ су одрживости концепта за обављање свемирске трговине на Месецу, поручују из Насе.

Другим речима, иницијатива ће помоћи да се успоставе рани принципи о томе како ће функционисати рударске операције међу „свемирским предузетницима", што би могло помоћи у одржавању будућих мисија астронаута.

Наса жели преузимање и пренос власништва пре 2024. године, када планира да људе пошаље на Месец.

Свака компанија мораће Наси да пружи слике колекције прикупљених стена, као и податке о локацији са које потичу.

Узорак стена мора да буде тежине између 50 и 500 грама, а Наса ће накнадно прописати тачне методе прикупљања.

„Своју политику спроводимо у пракси да подстакнемо нову еру истраживања и открића која ће бити од користи читавом човечанству", рекао је Насин службеник Џим Брајденстин.

Да би пословала са Насом, компанија би требало да сакупи малу количину месечевог тла или стена са било ког места на Месечевој површини.

После извршеног преноса власништва над месечевим стенама на Насу, материјал постаје једино власништво свемирске агенције за Насине сопствене потребе.

„Они плаћају компанији да им прода камен попут било ког другог производа", рекла је Џоан Габриновиц, бивша главна уредница часописа Journal of Space Law, у интервјуу за Ројтерс.

Компанијама би се платило 20 процената унапред , а остатак у етапама, како напредује посао.

„Наса ће на крају купити више врста ресурса, попут леда који ће можда бити откривен на Месецу, рекао је Брајденстин.

Лед као посебно важна прича 

На пример, такав лед би могао да послужи за обезбеђивање пијаће воде у будућој бази на Месецу.

Разбијање молекула воде такође би могло помоћи у стварању ракетног горива за даље путовање до Марса, што се Наса нада да ће постићи у наредној деценији, преноси Дејли мејл.

„Подношење захтева представља базу за отворену конкуренцију, која није ограничена на америчке компаније, а агенција може изабрати једну или више компанија", додао је Брајденстин.

„Могућност коришћења ресурса на лицу места, биће невероватно важна ствар током будућих мисија на Марс, због чега је важно развијати технологију и стицати искуство у том пољу, нарочито када је реч о Месецу", наводе у Наси.

 

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво