Да ли ће и бармени моћи да раде од куће

Страх од гужве у затвореном простору због пандемије коронавируса ускоро би могао потпуно да промени културу пијења и ноћног живота. Овакво стање добрано прети и будућности бармена који све чешће добијају замену у виду робота.

Компанија „Макр Шакр“ је постала позната у свету по „роботским баровима“. У њима је услуга заснована на савременим технологијама.

„У роботским баровима, као што је наш, нема контакта између госта и бармена. Све можете наручити и платити преко мобилног телефона“, објашњава Емануел Розети.

Чињеница је, ипак, да роботи неће успети да умање ризик од затварања барова, јер оно што та места чини идеалним жариштем за преношење коронавируса нису само бармени, већ и остали посетиоци.

Поред тога, многи власници сигурно неће имати новца да купе чак ни најјефтинијег робота од 100.000 долара, а власници барова на великим туристичким бродовима намењеним за крстарење, који су већ месецима усидрени, у драматичној су финансијској кризи.

Розети признаје да је почетком пандемије интересовање за њихов пороизвод било јако опало, али да су разговори о новим наруџбинама поново покренути.

Ова врста робота који успешно мешају коктеле доступна је већ годинама и могу се видети у клубовима од Европе до Дубаија, као и на бродовима за крстарење. Међутим, пандемија је можда отворила веће могућности за роботске барове.

Универзитетски професор, Дина Земке, која проучава како физичко окружење утиче на услуге, сматра да су роботски бармени више атракција и забава него стварно добри произвођачи коктела. Бармени још увек имају будућност, али вероватно ће се мењати сами кафићи.

Постоје и разне полу-роботске опције, као што су дозатори за вино и коктеле или безалкохолна пића. Постоји чак и робот који прави салату. Али Алан Адојан, директор једног естонског стартапа, наводи да су за роботе које производи његова компанија заинтересовани углавном аеродроми и коцкарнице.

„Концепт бара се сада потпуно мења, као и концепт ноћних клубова и јавних догађаја", напомиње Адојан.

На роботским баровима у једном касину у Лас Вегасу, машине које производи компанија „Макр Шакр“ обично служе популарна пића посетиоцима коцкарнице, али они да би наручили пиће морају да користе таблете, тако да нису лишени сваког ризика.

Ово место је било отворено само месец дана овог лета, пре другог затварања, али како наводи генерални директор, Виктор Реза Валанејад, приметили су да су у поређењу са осталим баровима имали много више посетилаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво