Када ће амерички председник моћи да лети суперсоничним авионом

Следећа генерација авиона "Air Force One", намењених превозу америчког председника широм света, могла би да буде способна за невероватно велике и до сада недостигнуте брзине летења од чак пет маха.

Америчко ваздухопловство је потписало уговор са аеронаутичком стартап комапнијом "Hermeus" о заједничком раду на развоју прве хиперсоничне верзије председничког авиона. Та компанија је већ развила, конструисала и тестирала прототип мотора за такав авион. Сада је на реду израда самих летелица.

„Неће ићи ни лако ни брзо. Морамо да савладамо многе нове технлогије. За председнички авион потребан је и одређени конфор, а у мањим летелицама као сто су хиперсоничне он је прилично ограничен", истиче Дејвид Колон из компаније „Боинг".
Hermeus на пројекту хиперсоничног мотора ради дуже од годину дана, а тестове је завршио у марту. Сада је, међутим, потребно обезбедити да будући „Мах 5" авион испуни све неопходне строге стандарде базбедности.
„Скооро је извесно да ћемо овај авион морати да тестирамо у више фаза и зато нам је потребно и време. Почећемо од ловца бомбардера и ловца пресретача да би добили жељењу димензију, додаје Колон.
Стручњаци компаније сматрају да све што буде потребно може да се уради уз помоћ постојеће технологије. Све то, у најбољем случају, значи да је хиперсонични Air Force One најмање осам година далеко од свог првог лета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво