Сунце на Земљи и бесконачни извор енергије – за пет година ниче највећи фузиони реактор на свету

На југу Француске почела је градња и састављање највећег фузионог реактора на свету, који има потенцијал да човечанству откључа тајну скоро бесконачног извора енергије.

Пројекат Итер (International Thermonuclear Experimental Reactor) вредан је 20 милијарди евра, а у њему ће бити реплицирани процеси који покрећу Сунце и треба да покаже да енергија из нуклеарне фузије може да се ствара на комерцијалном нивоу.

Иако се планира да почне са производњом првих количина енергије већ 2025. године, то ће бити на чисто експерименталном нивоу. Стручњаци верују да ће бити потребно неколико деценија да се усаврши технологија која би омогућила повезивање фузионих реактора на комерцијалне електричне мреже.

Упркос томе, у пројекат се полажу огромне наде, јер нуклеарна фузија нуди чист и скоро бесконачан извор енергије, мада до сада човечанство није успело да превазиђе техничке изазове црпљења екстремне количине енергије.

Џиновски реактор биће састављен из милиона делова, који ће тежити 23.000 тона, а пројекат ће бити најсложенији инжењерски подухват у историји.

У његовом склопу ће се наћи 10.000 тона магнета, од којих су неки тежи од путничког авиона, као и 200 километара суперпроводничких каблова, који ће бити држани на температури од минус 269 степени Целзијуса – приближно апсолутној нули.

Обећање мира

Француски председник Емануел Макрон заједно са другим европским и званичницима из Кине, Индије, Јапана, Кореје, Русије и САД прославили су почетак радова на састављању реактора.

Лансиран још 2006. године, Итер планиран је да постигне пуну нуклеарну фузију 2023. године, али је рок сада мало померен.

„Постоје тренуци када нације одлуче да превазиђу своје различитости зарад заједничких историјских циљева. Одлука да се покрене Итер средином 2000-их година био је један од тих тренутака. Итер је обећање мира“, истакао је Макрон.

Укупно 35 нација сарађује на градњи „токамака“, магентског фузионог уређаја, који треба да докаже потенцијал фузије.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво