Време идеално за теорије завере, 5Г нова технологија носи нови „рат“

Епидемија коронавируса одложила је увођење 5Г технологије у Србији. Тачније, претходне недеље речено је да је аукција за спектар 5Г у Србији одложена за први квартал 2021. године, што значи да ће 5Г мреже у Србији бити тек током или после 2021. године.

Ипак, то не значи да су недоумице око 5 Г мреже одложене. Зашто све што је ново наилази на противљење? Колико је овај тренутак повољан за све који су заговорници теорије завере? Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Слободан Бубњевић, новинар, уредник портала Наука кроз приче истакао је да су телекомникационе компаније које инвестирају у опрему која се шири целим светом, процениле су да је опасност по њихову опрему таква, да је потребно сачекати са 5Г мрежом доk не прође еуфорија која траје.

Време је такво да погодује ширењу теорија завере. Једна од таквих је и да су 5Г мреже криве за настанак коронавируса. Зашто је овакво време погодно за приче које лако прихвата много људи? Много лакше него што се прихватају научне чињенице. Шта кажу научна истраживања о значају и утицају 5Г мреже?

„Ми смо доста дуго у ванредном стању у односу на живот, на здрава добра времена и очекивано је да псеудонаука и различите теорије завере добију много већи замајац у овом периоду. Тиња један економско технолошки рат имеђу Америке и Кине који се прелама кроз 5Г мрежу, јер је Кина достигла висок ниво у овој технологији. Тај рат између ових земања пао је на погодно тло када је присутна пандеија коронавируса. Заблуда се проширила целим светом брзо, као и неке друге заблуде", истакао је Слободан Бубњевић.

Које су благодети 5Г мреже, да не буде заблуда о тој теми?

„Мрежа 5Г је нова парадигма у комуникацији где је дошло до могућности повећања фреквентног опсега и имате могућност да повећате канал кроз који може да прође много више информација. Са аспекта физике то је значајно унапређење већ постојеће технологије. Људи су се везали за објашњење које не стоји и објаснити да је то потпуно безопасно, исто је као објаснити да духови не постоје. Не постоји никаква опасност од 5Г мреже", истакао је Слободан Бубњевић.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво