Расте интересовање за хибридне и електричне аутомобиле

Број хибридних и електричних аутомобила на путевима у Србији, као и интересовање за њих, полако расту. Према подацима које је сајт Половни аутомобили добио од Министарства унутрашњих послова, у Србији су укупно регистрована 102 путничка возила на електрични погон, а ту је и 1.416 регистрованих хибридних путничких возила.

Само током ове године број аутомобила на ове две врсте погона, а поготово за хибридне, увећан је за више од 50 одсто.

Од укупног броја регистрованих хибридних аутомобила, чак 564 је први пут регистровано у првих шест месеци 2020, односно купљени су у том периоду. Kад је реч о електричним аутомобилима, први пут је регистровано 16 возила на овај погон.

На тржишту је и све већа понуда електричних и хибридних аутомобила, а на сајту polovniautomobili.com, иако у односу на укупан број и даље скроман, бележи се и раст броја огласа управо у ове две категорије.

Почетком 2019. године на сајту је била оглашена продаја тек педесетак половних и неколико нових хибридних аутомобила и тек један, и то нов електрични, од октобра прошле године тај број почиње значајно да расте. 

Тако је у мају на сајту polovniautomobili.com била оглашена продаја 190 половних и 15 нових хибридних аутомобила, док је у јуну тај број био 139 половних и 15 нових.

И број огласа електричних аутомобила константно расте из месеца у месец. Тај број је током 2019. увек био једноцифрен, а од фебруара ове године он је у константном порасту, па је тако на сајту у мају била оглашена продаја 30 половних и једног новог електричног аутомобила, а у јуну једног новог и чак 41 половног.

Ипак, ко пожели да купи електрични или хибридни аутомобил, мораће да издвоји нешто већу суму новца. Kад је реч о електричним аутомобилима, у понуди је највише БМВ и-3, чија се цена креће од 20.000 до 46.000 евра. 

Љубитељи "голфа" и погона на струју неретко ће у огласима наћи нешто за себе. Такође, ту је и легендарни "фијат 500" у електричној варијанти.

С друге стране, понуда хибридних аутомобила је нешто боља и избор је већи. И док се цене нових крећу од 17.000 евра па навише, половни хибридни аутомобили старије генерације могу се купити већ за 4.000 евра.

Док је пре само годину дана било готово незамисливо, у последње време често се међу огласима, данас слободно се може рећи, аутомобилска марка око које се диже највећа прашина у медијима – "тесла". 

У зависности од модела, генерације и године производње, цена "тесле" на нашем тржишту креће се од 45.000 евра до више од 100.000 евра. Новог "теслу" још не можете да купите у Србији, али, ако се настави овакав тренд, вероватно није далеко дан када ће и то бити могуће.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво