Да ли је Тесла пре 122 године предвидео дронове

Генијални научник Никола Тесла заслужан што је дигитална ера оваква каква је данас. Од многих Теслиних патената занимљива је прича из новембра 1898. године када је научник говорио о начину функционисања и широкој примени безпилотних возила.

О Теслиним дроновима и бежичном систему преноса у Јутарњем програму РТС-а причао је професор др Петар Кочовић.

„Планирали смо да обележимо рођендан Николе Тесле, који је сутра, али нас је ситуација омела у томе", рекао је професор Кочовић.

Патент о коме је Тесла писао,  да би беспилотна возила и пловила могла да се користе за пренос писама и пошиљки, за комуникацију, извиђање терена, хватање морских животиња.

Колико све то подсећа на данашњи Гугл, Амазон, Фејсбук?

„У његовом патентном опису стоји један дужи пасус и то говори какве је визије тада имао Тесла. То је било 1898. године када је патент демонстрирао у Медисону. Тада је предвидео да ће летење у будућности бити могуће. Данас имамо мале летелице којима се управља радиоталасима, оне су постале играчка", истакао је професор др Петар Кочовић.

Шта је Тесла говорио о летелицама које ми данас називамо дроновима?

„Тесла није употребио дрон, реч је настала касније, али је предвидео да ће се дрон користити у инжењерске, комерцијалне и научне сврхе. Када знамо да је то било пре 122 године, остаје фасцинантно како је Тесла замислио будућност", рекао је професор.

Тада је Тесла говорио да је највећа вредност његовог изума била утицај на ратовања и наоружања, а због сигурне и перманентне моћи, дрон би произвео перманентан мир међу нацијама.

„Тесла је мислио да ће развојем технологије завладати мир, међутим свет је врло брзо постао биполаран", истакао је професор Кочовић.

Први пут је Тесла представио пренос без жица и каблова и других врста механичке повезаности. Да ли и колико то има везе са врстама бежичног преноса који ми имамао данас?

„Када се направи први у серији изума, онда он постаје платформа и Тесла је направио платформу за све оно што је бежично. До краја свог живота усавршавао је патенте, а тада је настао и патент радио апарата, који је приписан Марконију, али је Тесли враћен после његове смрти", рекао је професор др Петар Кочовић.

Пре десет година, 10. јул проглашен је за Дан науке и технологије у Србији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво