Шта ради Велики брат у руским школама

Десетине хиљада руских школа ускоро ће користити технологију препознавања лица која се зове „Орвел“ за надгледање деце и наставника.

Према извештају руског листа Ведомости, тај систем ће бити уведен у 43.000 школа широм земље а већ се користи у 1.600 образовних институција. 

У„Елвис неотек", компанији која стоји иза пројекта „Орвел", кажу да је технологија дизајнирана да аутоматски открије и идентификује људе али и одређене ситуације, и интеракције.

Назив софтвера који упућује на Џорџа Орвела, чији роман 1984. приповеда о будућности у којој је уобичајен масовни надзор.

Софтвер има капацитет да идентификује велики број људи у одређеном простору, али и да уочи и сними податке као што су бројеви на регистарским таблицама аутомобила.

Јевгениј Лапшев, портпарол Руснана, државне агенције за развој технологије која се фокусирала на нанотехнологију, „Орвел" ће се користити за надгледање безбедности деце у школи као и идентификовање потенцијалних уљеза у школским кампусима.

Лапшев је рекао да ће се подаци прикупљени системом чувати у базама школа и додао да деца и њихови родитељи неће бити додавани у систем без њиховог пристанка.

Русија иначе већ има велику мрежу система за надзор постављену у градовима попут Москве, где, како медији извештвају, има 105.000 камера.

Те камере користе руске полицијске и обавештајне агенције за праћење активности у реалном времену, омогућавајући им тражење одређених особа.

„NtehLab", компанија која развија технологију неопходну у процесу препознавања лица, основни је програмер иза московског система надзора, пише ABC.

"Орвел" би се у будућности додатно могао користити за надгледање похађања наставе и праћење радног времена наставника.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво