„Гугл“ тужен за 5 милијарди долара због праћења корисника и у приватном моду

„Гугл“ је тужен у уторак у парничном поступку оптужен да противзаконито нарушава приватност милиона корисника праћењем њиховог коришћења браузера чак и у приваном моду.

Судски поступак, у којем се од интернет џина тражи одштета од 5 милијарди долара, оптужује „Гугл“ да илегално прикупља информације о томе шта људи претражују и које сајтове посећују кроз разне апликације и алатке (plug-in) за сајтове, укључујући Гугл аналитикс и Гугл ед менаџер.

Иако већина корисника Гугла претпоставља да њихова историја претраживања није праћена док сурфују у приватном моду, компанија каже да то није тачно, али тврди да то није противзаконито.

Приватни, односно „инкогнито“ мод у оквиру Гугл хрома омогућава корисницима да претражују интернет тако да се њихова активност не чува у браузеру, историјату или уређају са ког претражују.

Међутим, сајтови које корисници посећују могу да користе алатке, попут Гугл аналитикса, да би пратили понашање корисника.

У тужби се наводи да компанија „не може да настави у овом тајном и неауторизованом прикупљању података сваког Американца са компјутером или телефоном".

„Милијардама пута на дан, 'Гугл' тражи од компјутера широм света да јављају и прикупљају податке о интернет комуникацији стотина милиона људи на Гуглу“, наводи се у тужби поднетој окружном суду у Сан Хозеу у Калифорнији.

„Гугл“ још није одговорио на оптужбе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво