Наса и „Спејс екс“ успешно полетели у свемир

После опсежних припрема и једног одлагања, други покушај Насе и "Спеј екса", за лет са тла САД у свемир, је успео.

Лансирање је изведено у планираном термину - 21.22 по средњеевропском времену. Астронаути Роберт Бенкен и Даглас Харли су већ на путу ка Међународној свемирској станици. 

Њих чека пут од 19 сати до Међународне свемирске станице. За то време, они ће тестирати системе у капсули, а део пута ће одспавати.

Иначе, временски услови, до свега сат и по пре планираног лансирања, нису ишли "наруку" астронаутима. 

Двојица астронаута путују у капсули "Кру дрегон". Особље "Спејс екса" им је пожелело удобан пут уз уживање у дивном погледу на нашу лепу планету".

Астронаути су одговорили да им је част да учествују у овом подухвату.

Заједничка мисија, у којој Наса први пут користи приватну летелицу, а то је „Спејс икс" компанија у власништву Елона Маска, је први одлазак посаде са територије САД, у последњих девет година.

Насини астронаути Даг Харли и Боб Бенкен, требало је да се отисну у орбиту у среду, 27. маја, али је лансирање одложено због лоших временских услова у „Kенеди свемирском центру" на Флориди.

Метеоролози међутим, раније данас нису били оптимисти, и објавили су да временски услови опет могу представљати проблем. 

У среду је лансирање отказано 16 минута пре заказаног полетања.

Стручњаци из „Спејс екса" помогли су раније астронаутима да уђу и да се сместе у капсулу и све провере на летелици су обављене у планирано време.

У време данашњег полетања, Међународна свемирска станица се налазила на надморској висини од 259 миља над Атлантиком. 

Ова мисија послужиће као крајњи тест лета за потврђивање система транспорта посаде "Спејс екса", од лансирања па до пристизања на циљ. Реч је о последњем тесту лета за систем који треба да буде сертификован за редовне комерцијалне летове.

Очекује се да Харли и Бенкен остану на Међународној свемирској станици између једног и четири месеца, пре повратка на Земљу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво