Изум из Вухана - млазни мотор који користи физику плазме

Научници са универзитета у кинеском граду Вухану, последњих месеци искључиво помињаном у контексту епидемије коронавируса, свету су представили свој револуционарни изум. У часопису Америчког института за физику објавили су чланак о свом функционалном млазном мотору са погоном на електричну енергију.

Вођа пројекта, професор Јау Танг каже да је његов тим за рад на новом типу погона био мотивисан смањењем зависности света од фосилних горива, и решавањем глобалних климатских промена.

Њихов млазни мотор не троши никакву другу енергију осим електричне, а за остваривање реактивног погона користи се физика плазме, четвртог агрегатног стања материје. Плазма је стање потпуно јонизиране материје која може да се створи, у овом случају, сабијањем ваздуха и излагањем истога микроталасном зрачењу како би он био јонизован.

"Претварањем ваздуха у плазму ствара се велики притисак, а његовим усмеравањем добија се реактивни погон. Овај мотор не користи плазму добијену из ксенона већ из обичног ваздуха, и притом генерише већу снагу", истакао је професор конструктор Јаз Танг.

Научници су до сада израдили мали прототип. Њихов "млазни мотор" подигао је један килограм тешку челичну куглу само захваљујући стварању притиска плазме у цеви пречника 24 милиметра.

"Генерисана снага, када би се исти ефект увећао на величину авиона, упоредива је са снагом млазних мотора комерцијалних авиона и већ радимо на унапређењу дизајна и ефикасности као и повећању прототипа",рекао је лаборант конструктор Ли Чи Мин.

Овакво решење применљиво у авијацији и у будућности могло би да постане алтернатива млазним моторима на фосилна горива, као и да допринесе евентуалном развоју потпуно електричних млазних авиона.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво