Три прототипа алтернативног респиратора стижу из Крагујевца

Најтраженији производ у целом свету ових дана су респиратори. Како је до њих готово немогуће доћи, научници траже алтернативно решење за помоћ пацијентима оболелим од Ковида-19. Тим стручњака Факултета инжењерских наука у Крагујевцу и Института за материјале и заваривање „Мајнд групе“ у Србији, направили су три прототипа нових респиратора.

Уређај који може да спасе живот – алтернативни респиратор снабдева пацијенте кисеоником и на основу унетих параметара, механички амбулантни балон ради самостално. Идеја је била да се у кратком року  осмисле једноставни, преносиви уређаји који могу да пруже помоћ великом броју болесника.

„Направили смо три прототип верзије аутоматизованог мануелног упумпавања и испумпавања ваздуха у тело болесника које могу да замене медицинско особље“, каже Драган Станојевић из „Мајнд групе“ у Крагујевцу.

На тај начин растеретили би се болнички респиратори неопходни за негу пацијената са тежом клиничком сликом. У случају да их не буде било довољно, алтернативни уређај је решење за болеснике са блажим симптомима.

„Могуће су све модификације на њему, прилагођавање у зависности од потреба стварних и пацијената и њихове клиничке слике. Друга велика предност јесте брзина израде. Дакле, уређај се може радити и на си-ен-си машини и на 3-Д штампачу“, истиче Андреја Радовановић из „Мајнд групе“.

Праве се од медицинског челика, плексигласа и пластике и имају основне функције, као конвенционални респиратори. Тим крагујевачких научника ради на њиховом усавршавању, како би их што више приближили захтеваним стандардима.

„То значи да параметре који могу да се преузму од пацијента и од процеса који се дешава, повратним путем вратимо у контролу оваквог уређаја, чиме он постаје паметнији и много бољи за употребу на пацијентима“, каже проф. др Ненад Грујовић са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

Нови респиратори направљени у Крагујевцу, уз консултацију са лекарима, одмах могу да се ставе у функцију. Научници кажу, да би са већим бројем 3-Д штампача свакодневно могли да ураде серију јефтиних, а ефикасних уређаја, неопходних нашем здравству.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво