Сестре-роботи помажу италијанским лекарима

Не носи маску, али помаже у спасавању живота пацијената оболелих од коронавируса. У питању је Томи, један од шест нових робота који помажу лекарима и медицинским сестрама од крви и меса да се брину за пацијенте у болници Ћирколо у Варезеу, граду на северу регије Ломбардија која је епицентар епидемије у Италији.

„Уз помоћ мојих способности, медицинско особље може бити у контакту са пацијентима без директног додира“, објаснио је данас новинару Ројтерса робот Томи, назван по сину једног од лекара.

„То је као да имате још једну медицинску сестру без проблема повезаних са инфекцијом“, рекао је доктор Франческо Дентали, директор интензивне неге у болници.

Роботи величине детета са великим трепћућим очима налазе се поред пацијентовог кревета како би лекари могли да се брину за друге који су у озбиљнијем стању.

Они прате параметре из опреме у соби и преносе их болничком особљу.

Оно што је најважније јесте да Томи и остали роботи омогућавају болници да ограничи количину директног контакта лекара и медицинских сестара са пацијентима, смањујући тако ризик од инфекције, преноси агенција.

Роботи такође помажу болници да смањи број заштитних маски и одела које особље мора да користи. Томи и његове „колеге“ роботске сестре имају још једну предност – не подлежу исцрпљености. Брзо напуне батерије и враћају се на посао.

Више од 4.000 италијанских здравствених радника који су лечили оболеле од вируса и сами су се заразили, а 66 лекара је умрло. Број смртних случајева у Италији, земљи која је најтеже погођена короном, данас је премашио 13.000, што је више од трећине свих смртних случајева у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво