Да не прсне интернет – сви могу да помогну

Према извештају Отворене платформе за сарадњу оператера и контент провајдера, у Србији је употреба интернета порасла за 10 до 15 одсто. Намеће се питање, које мучи цео свет, може ли наша интернет инфраструктура да издржи ово повећање протока података?

Свако од нас се ових дана суочио са проблемима рада појединих платформи за видео позиве и размену садржаја, као и са одређеним Гугловим сервисима који су имали одређене проблеме у функционисању. Већ је познато, како истиче гост Јутарњег програма, Андреј Петровски из „Шер“ фондације,  да су „Нетфликс“, „Амазон“ и „Јутјуб“ објавили да ће смањити квалитет стриминга на целој територији Европе.

Због оптерећења, многи од сајтова пуцају, што се, на пример, јуче догодило са сајтом Народног позоришта у врме када је најављено онлајн приказивање представе. Петровски наглашава да је узрок томе ограничење ресурса којима тренутно располажем. 

„Ми интернет мало узимамо здраво за готово, јер смо на њега навикли и користимо га можда мало нерационално. Упаво је због тога наша идеја била да пошаљемо поруку грађанима да рационализују сада коришћење интернета зато што је он свима практично и средство за рад и изор разоноде, односно информисања и забаве. То је за нас такође и вредносно питање, које се не поставља само у овим околностима него генерално. Како ми користимо интернет тако и интернет утиче на остатак екосистема“, напомиње Петровски.

Ако сви поведемо рачуна, можда спречимо гушење интернет провајдера, мобилних оператера, отказивање апликација и сервиса, или чак потпуни прекид везе. На које све начине можемо ово да спречимо, „Шер“ фондација је издала и кратко упутство. 

„Једна од најбољих поука коју можемо да извучемо из ове ситуације је заправо та да ствари које су нама непотребне када је интернет у питању рационализујемо, односно, просто не радимо. А свакако, економичност у коришћењу интернета јесте добра пракса и у смислу заштите животне средине, јер свако то коришћење, што се више података преноси путем мреже, то се више ресурса користи“, закључује на крају укључења у Јутарњи програм Андреја Петровски.

Да не прсне интернет

1. Мање стримуј - музику, филмове и серије
Ископај старе емпе три, ЦД, ДВД и плоче

2. Искључи аутоплеј на стриминг сервисима и Аутоматско преузимање медија на апликацијама за чет и друштвеним мрежама
Пусти стари добри ФМ радио, ако ти треба звук из офа.

3. Укљчи дата сејвере на претраживачима, апликацијама и оперативном систему

4. Пређи на аудио позиве, искључи видео
(осим ако си на првом дејту)

5. Бинџуј аудио подкасте
Звук без слике обогаћује машту

6. Скидај ноћу или искључи рутере и мобилне податке док спаваш
Да одмориш 2,4 GHz wifi опсег и 4Г базне станице

7. Играј синглплејер и локалне мултиплејер игрице
Стори модови, сплит-скрин и хотсит уместо ММОs

8. Одмори се од бескрајног скроловања
Твоја глава и палчеви ће ти бити захвални.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво