Научници у роботе уграђују делове жабе и планирају свашта

Истраживање које су почетком године објавили стручњаци са Универзитета у Вермонту, описује како се матичне ћелије жабе могу користити за производњу јединствених хибрида - органских и неорганских делова једне „живе машине“.

„Ово су потпуно нови животни облици. Никада раније нису постојали на Земљи. Живи, су али се могу и програмирати", објашњава Мајкл Луин, коаутор студије и директор центра „Ален дискавери".

Ова нова „креација", дизајнирана помоћу суперкомпјутера, мања је од милиметра. Али истраживачи кажу да, како су их назвали - ксеноботи, могу да се крећу, подижу предмете, па чак и да лече.

Иначе, матичне ћелије жаба често се користе у истраживањима. Новодизајнирани ксеноботи могу се спајати у колектив по потреби. Немају нервне ћелије, направљени су од ћелија срца и коже.

Предвиђа им се рок трајања од око 10 дана, што је како научници тврде, довољно за извршавање одређеног задатка.

Научници за сада не објашњавају како ће и у којим условима моћи да буду примењивани. Оно што су имплицирали јесте да ће те „живе машине" моћи да се користе за симулирање организама у лабораторијским условима, за чишћење океана од микропластике и токсина, у лечењу неких болести или чак чишћењу крвних судова од наслага на њиховим зидовима.

„Предност узимања баш одређених ћелија жаба је у томе што на пример, ћелије срца имају могућност да се сами опуштају и опуштају. Ти природни покрети постају ксеноботски извор енергије", навели су истраживачи.

„Постоје занимљива етичка питања о моралном статусу ових ксенобота, али мислим да би стекли морални значај само ако би укључивали неуронско ткиво, које је омогућило неку врсту менталног живота, попут способности да се искуси бол", каже Томас Даглас из Центра за практичну етику на Оксфорду, преноси Гардијан.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво