Како ће од електричних аутомобила биљке брже расти

Компанија „Ајакс“, независни произвођач „Тојоте“ из Уругваја, има сјајну идеју. Они желе да њихови електрични аутомобили производе звук који помаже биљкама у градским срединама да боље расту.

Идеја да звук може да утиче на то како биљке расту није нова. Биљке које су изложене звуковима имају боље резултате од оних које расту у тихој средини.

Та истраживања су била на уму инжењерима компаније „Ајакс“ и њиховим партнерима када су размишљали какав звук би требало да производе „Тојотини“ електрични и хибридни модели. Изгледа да су пронашли праву формулу.

„Успели смо да развијемо звук тачно одређене фреквенције која подстиче раст биљака, побољшава количину течности у ћелијским зидовима и развој заштитних ензима, а сам пројекат је назван Хy, као скраћеница речи 'harmony'“, наводи Кристина Зубилга, консултант за смарт сити технологију.

У „Ајаксу“ верују да би то поспешило градску вагетацију. 

„За разлику од препознатљивог звука мотора са унутрашњим сагоревањем, звук развијен у оквиру Хy пројекта звучи доста другачије, чак и помало умирујуће, с тим што би се фреквенција звука повећавала како се аутомобил убрзава“, истиче Сантјаго Тарал, аналитичар звука. 

Уругвајска компанија је дизајнирала звук чија се фреквенција поклапа са оним које су се у различитим научним истраживањима показале благотворним за биљке, међутим још се испутује како ће фреквенце утицати на животиње и људе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво