Вештачка интелигенција ускоро у борби против лажних вести

Лажне вести су и ове године један од појмова савременог човечанства који је највише помињан, одмах после појма коронавирус. И није више довољно само запослити некога да проверава податке и чињенице, посебни програми имају посао да раздвоје објективан новинарски чланак од ширења лажних вести и пропаганде.

Свесни смо чињенице да смо претрпани свакојаким садржајима на интернету – од објава на друштвеним мрежама, па све до вести и чланака на порталима.

Међу толиком количином информација, нажалост, често наилазимо и на тзв. лажне вести (fake news), феномен који је доживео експанзију последњих неколико година и који озбиљно утиче на наше расуђивање и наш став према актуелним догађајима у земљи и свету.

Срећом, ускоро ће нам вештачка интелигенција помоћи у борби против ове претње. Програмери из компаније „Бајпартизан прес“ (Bipartisan press) објавили су да су креирали алгоритам који помоћу вештачке интелигенције може да открије да ли је текст лажна вест или објективан поглед на догађај.

Овај алат је постао неопходан будући да се на први поглед у неутралним текстовима који обрађују политичке теме, врло вешто крије агитовање на једну страну, а да читалац на прво читање то ни не примети.  

Користећи технологије као што су Берт и XL Net, овај алгоритам анализира чланак и као резултат приказује на скали од -1 до 1 на коју страну политичког спектра нагиње текст.

Ако пропагира на леве, односно либералне опције резултат ће бити негативан број, док позитивни скор означава десну, тј. конзервативну опцију.

Из „Бајпартизан преса“ најавили су да ће њихово откриће бити доступно читаоцима као екстензија за Хром и да ће се појавити у току године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво